Jump to content

Sikerült felfújni a NASA új lakómodulját a Nemzetközi Űrállomáson

2016. 05. 29. 10:00

Ugyan az első próbálkozás még csütörtökön kudarccal zárult, de mint azt sejteni lehetett ez egyáltalán nem a történet végét jelentette.

Még április elején a SpaceX vállalat űrhajója ellátmányt vitt a Nemzetközi Űrállomásnak (ISS). Ennek az ellátmánynak a része volt a Bigelow Expendable Activity Module (Beam) néven futó szerkezet is, ami tulajdonképpen egy kísérleti felfújható lakómodul. Ezt a modult próbálták meg üzembe helyezni az ISS fedélzetén a csütörtöki teszt alkalmával, azonban a szerkezetet olyan jól összehajtogatták még itt lent a kedvenc kis bolygónkon, hogy az nem akart szétnyílni. Mivel a NASA 17,8 millió dollárt fizetett az űrhajósoknak szánt lakóalkalmatosság prototípusáért, így várható volt, hogy azért egy próbálkozás után még nem adják fel a dolgot.

Végül pár nappal az első próba után, szombaton újra nekileselkedtek a Beam felfújásának és ez alkalommal már sikerült a dolog, de csak szépen lassan. A felfújt lakóalkalmatosság egy kisebb hálószobának felel meg méreteit tekintve, de a modul sikeres aktiválása ellenére se fogják még belakni. Első körben csupán műszereket telepítenek bele, hogy kiderítsék mennyire biztonságos és alkalmas lenne-e az űrhajósok számára.

(Forrás: engadget.com)