Jump to content

A Microsoft és a NASA összefog, hogy a Marson sétálhassunk

2016. 04. 02. 14:00

A Microsoft és a NASA közreműködésének gyümölcseként eddig soha nem tapasztalt élményeket szerezhetünk a virtuális Marson.

Tavaly Decemberben már egy közös program eredményeként a NASA használta a Nemzetközi Űrállomáson a Microsoft kiterjesztett valóság szemüvegét, azaz a HoloLens-t. Az eszköz a jelek szerint nagy segítség lehet az űrhajósok műveleteinek földről történő irányításában. Ezen felül azonban másra is szeretnék használni, méghozzá arra, hogy a Mars bolygó élményét (vagy legalábbis annak egy virtuális változatát) segítsen megtapasztalni nekünk egyszerű földi hallandóknak.

A „marsi hangulat” megteremtéséhez a NASA Curiosity névre keresztelt mars-járója által begyűjtött képanyagokat használják fel. Az eredmény egy interaktív kiállítás lesz, amit még az idén nyáron szeretnének megnyitni a Floridában a NASA Kennedy Űrközpontjában.

A közelgő kiállítás az OnSight nevű szoftvernek köszönhetően lehetséges. Az OnSight lett a Microsoft és a NASA összefogásának gyümölcse ebből a projektből. A szoftver lehetővé teszi a tudósok számára, hogy navigáljanak a Mars holografikus megfelelőjén. Ugyancsak ennek a szoftvernek köszönhetjük, hogy az ürüügynökség úgy döntött megosztja ezt az élményt a kiállítás látogatóival.

(Forrás: engadget.com)