Jump to content

A rekorddöntő űrhajós, Scott Kelly visszavonul az idén áprilisban

2016. 03. 13. 10:00

Scott Kelly, az asztronauta, a Nemzetkőzi Űrállomás szelfi királya visszavonul. Április elsejével (nem tréfa) kezdi meg nyugdíjas éveit, de továbbra tartja majd a kapcsolatot a NASA-val.

Az amerikai űrhajós, aki jelenleg a legtöbb időt az űrben eltöltő ember rekordját tartja, végre megkezdheti jól megérdemelt pihenését. Nyugdíjba vonulása után is dolgozni fog olyan kutatásokon, amik az ISS-en eltöltött egy évéhez kapcsolódnak és igen továbbra is rendszeresen ad majd mintákat az orvosok számára, így tovább segítve a NASA munkáját.

Hogy Scott Kelly pótolhatatlan lesz a NASA számára és hihetetlenül hiányozni fog az nem kérdés s ezt igyekeztek nyilatkozattukban is kifejezni: „Amikor, majd az első Amerikaiak megvetik a lábukat a Marson, akkor ők az űrprogram történelmének egyik legkiválóbb űrhajósának, barátomnak, Scott Kelly parancsnok a nyomdokaiban járnak majd.” – írja Charles Bolden hozzátéve, hogy miután Scott Kelly 520 napot töltött el összesen az űrben, nem tud elképzelni olyat, aki nála jobban megérdemelné a jól kiérdemelt pihenést, és hogy egy bolygón tölthesse idejét a családjával és a barátaival.

Azért nem most hallottunk utoljára Scott Kelly űrhajósról. Sőt ha szerencsénk van akár elcsíphetjük egy tumblis kérdez-felelekre, vagy ha szeretnénk, csak kövessük a tweetjeit. Bármit is tesz, bármit is fog csinálni ezután, reméljük sikerül lazítania, mert nem semmi utazásokat kell kipihennie.

(Forrás: engadget.com)