Jump to content

Még a robotok sem képesek túlélni Fukusima epicentrumát

2016. 03. 12. 16:00

5 éve, hogy egy földrengés okozta szökőár üzemzavarok és balesetek sorozatát váltotta ki Fukusima Daiicsi atomerőművében. Még további 30-40 évre becsülik a sérült reaktorok eltakarításához szükséges időt.

A fukusimai erőmű felszámolása egy hatalmas és rendkívül problémás feladat. A Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) feladata a kiégett fűtőelemek eltávolítása, de már azzal is meggyűlik a bajuk, hogy egyáltalán megtalálják és megközelítsék őket. A hihetetlenül magas sugárzás még a robotok áramköreit is megolvasztják, akiket a fűtőelemek felkutatására indítanak. Már 5 robot indult el erre a küldetésre, de még egy sem tért vissza.

Márpedig jelenleg a robotok az egyetlen lehetséges módjai annak, hogy bármit is kezdjenek a fűtőelemekkel. Mindeközben a TEPCO igyekszik megoldani azt is, hogy a talajvíz ne érje el a reaktorokat, aminek a kimenetele szintén kétséges. Mindennek a tetejében még mintegy egymillió tonna sugárzott vizet is tárolnak a helyszínen, amivel szintén sürgősen kezdeni kell valamit, mert már így is történtek szivárgások az óceánba.

A TEPCO természetesen nagy kormányzati nyomás alatt áll. Érthető módon a japán vezetés elégedetlen a problémák lassú kezelésével, ráadásul a takarítási procedúrát 30-40 évre becsülik összességében. A Toshiba által fejlesztett új robot segíthet ott ahol a korábbi 5 robot elbukott, de még így is számtalan problémára kell megoldást találni a TEPCO-nak mire ennek a hosszú és komplex feladatnak a végére jár.

(Forrás: engadget.com)