Jump to content

Célegyenesben a Google lufis internet szolgáltatása

2016. 03. 09. 10:00

A Projekt Loon gyakorlatilag kész, már csak partnerekre van szüksége a Google vállalatnak, hogy elindíthassa ezt az újszerű szolgáltatást Indiában.

A Facebook hasonló próbálkozását nem fogadták szívesen Indiában, mert hiába volt ingyenes, de nem adott teljes mértékben korlátlan hozzáférést az internethez, ezért be is tiltották. A Google viszont nyitott ajtókat dönget látszólag. A Project Loon szintén ingyenesen, de megalkuvások nélkül vinne internet hozzáférést akár India legeldugottabb zugaiba is. A léggömbös kivitelnek köszönhetően olyan helyeken is kapcsolódhatnak majd az emberek ahol ez máskülönben lehetetlen lenne az infrastruktúra hiányában.

Jelenleg a cég képes automatikusan kibocsátani egy ballont kevesebb, mint 30 perc alatt, ami ezután 100 napig képes fennmaradni a levegőben. A rendszer kiépítéséhez és működtetéséhez azonban emberekre van szükség Indiában. Ennek a lépésnek a megtételére készül a Google és keres helyi partnereket a vállalat indiai alelnöke Rajan Anandan az Economic Times-nak tett nyilatkozata szerint.

Jelenleg a Google az ausztráliai Telstra segítségével végez teszteket körülbelül 20 ballonnal egy viszonylag kis területen. Indában azonban teljes lefedettséget szeretnének elérni a programmal, így ha a tesztüzemen sikeresen túljut a projekt, akkor olyan emberekhez is eljuthat majd az internet, akiknek egyébként másként erre nem lenne esélyük.

(Forrás: engadget.com)