Jump to content

Elhunyt Ray Tomlinson az e-mail feltalálója

2016. 03. 07. 10:00

Ray Tomlinson még 1971-ben küldte el a legelső e-mailt és neki köszönhetjük a @ szimbólumot is az elektronikus levélcímünkben.

1971-ben Ray Tomlinson a bostoni Bolt, Beranek és Newman (BBN) nevű cégnél dolgozott, amely az ARPANET-et, azaz az internet elődjét is kifejlesztette. Az amerikai programozó maga is az ARPANET fejlesztésén dolgozott, amikor is kitalálta az SNDMSG parancsot, ami lehetővé tette egyik gépről a másikra történő adatküldést. Ekkor alkotta meg az első üzenetküldésre alkalmas hálózatot gépek között és küldte el a világ legelső e-mailjét. Bár akkor még nem is sejthette, de ezzel teljesen megváltoztatta a kommunikációs szokásokat az egész világon. Gondoljunk csak bele mikor küldtünk utoljára akár csak egyetlen kézzel írott levelet? Neki köszönhetjük a @ jel alkalmazását is, ami nélkül szintén nehéz lenne elképzelni a mai internetet.

Tomlinson munkássággát már életében is megbecsülték, de így is egy rendkívül szerény embert ismerhetett meg benne a világ. A hivatalos elismerések és díjak mellett ő az Internet Hírességek Csarnokának az egyik alapköve. Nélküle ma egy teljesen más világban élnénk.

2016 március 5-én szívinfarktus következtében, 74 éves korában vesztette életét.

(Forrás: engadget.com)