Jump to content

Akkor most elveszik a robotok a munkát, vagy sem?

2016. 02. 29. 16:00

Mi nem szeretnénk megmondani a kedves olvasóinknak, hogy mit gondoljanak ebben a kérdésben. Inkább összegyűjtöttük a robotos híreinket, hogy mindenki maga dönthessen.

Hogy a gyártási technológiák fejlődése, illetve maga a robotizáció hogyan hat az emberi civilizáció társadalmi és gazdasági fejlődésére az egy olyan összetett és fontos kérdés, amire sokan szeretnénk tudni a választ. Persze igen nehéz biztosat mondani, hacsak az embernek nincs egy olyan praktikus kis minden látó jövendő mondó üveggömbje (vagy robotja).

Mielőtt belevágnák érdemes megnézni a következő videót a témára való ráhangolódásként és megpróbálni megválaszolni magunknak, hogy vajon a lovak vagyunk-e?

Még a szakértők sincsenek egyetértésben, hogy akkor a robotizáció, pontosan milyen hatással is lesz világunkra. A Világgazdasági Fórum szerint hatalmas veszélyt jelent ez a folyamat a munkahelyek számának változására a jövőben, még mások szerint nem kell ilyen drasztikusan túlreagálni, hiszen csak az egyhangú, unalmas munkáktól mentesülünk és a robotok inkább segítenek minket, mint lecserélnek. Habár a hatás kérdéses is lehet, de számok mentén nézve a várható átalakulás semmiképpen se elhanyagolható. A Nomura Research Institute (NRI) adatelemező cég kutatásai szerint a munkák közel fele automatizálódik a következő 20 évben Japánban.

A robotok pedig egyre többen vannak, igen sokfélék kinézetük és felhasználási céljuk alapján is. Na de vajon veszélyes-e mind a munkahelyekre? Vegyük sorra, milyen robotokkal kapcsolatos hírekről számoltunk, mi be az utóbbi pár hónapban:

Elveszi-e a mikulás rénszarvasainak a munkáját a Boston Dynamics karácsonyi köszöntőjében szereplő monstrum? Reméljük, hogy nem. Drinky a robotikus ivócimbora bármilyen mókás is azért, aligha helyettesítheti a barátainkat és a Disney Vertigo falmászó robotja is nagyon szórakoztató játék, de önmagában nem jelent fenyegetést a munkahelyeinkre. Ha csak ebből indulnánk ki azt mondhatnánk, hogy nem olyan vészes a helyzet jelenleg.

Persze azért nem szabad elbagatellizálni sem a robotok szerepét. Például Pepper robot már megjelenése óta hihetetlen népszerű. Talán nem is gondolnánk, de bankokban, iskolákban és korházakban segédkezik, sőt akár egy telefonüzlet vezetését is rábízhatjuk. A CES alkalmával, pedig Fisher-Price és LEGO robotjátékot is láthattunk. Ezek a robotok, már nem csak szórakoztatók, de képességfejlesztők és segítik a gyerekeket megtanulni a programozáshoz szükséges logika alapjait. Ugyanitt láthattuk a nagyobb gyerekeknek vagy akár felnőtteknek kitalált MecaMon-t, amivel az úgynevezett vegyes valóság harcmezején küzdhetünk meg ellenfeleinkkel.

Persze legyinthetünk ezeket olvasva hiszen, a fenti robotok inkább csak segítik, kiegészítik az embereket, mint sem bármilyen fenyegetést is jelentenének. Pedig a nagy gyártok igen is komoly jövőt látnak az automatizálásban és a robotizációban. Az Adidas egy egész gyárat nyitott Németországban, amit még ugyan kezdetben 10 ember ellenőriz, de egyébként teljesen önállóra tervezik. Ez már lehet olyan jel, ami hitelt add a Világgazdasági Forum érvelésének.

Ráadásul a robotok képesek olyasmire is, amire mi nem vagy nem olyan jól. Például a Toshiba a fukusimai atomerőmű szétszerelésénél használ bontórobotokat olyan feladatok elvégzésre, amit egyébként csak emberi életek veszélyeztetése mellett lehetne végrehajtani.

Az is igaz, hogy a robotok sokat fejlődtek az emberek megértésében is. Az IBM Watson névre keresztelt mesterséges intelligenciája képes felismerni az emberi érzelmek széles sakálját és ez valószínűleg csak a kezdet. Szinte bármit megtanulhat a mesterséges intelligencia. Létezik olyan algoritmus, amivel akár meggyőző politikai beszédet is tud írni egy AI. Ugyanezek a mesterséges intelligenciák fogják irányítani az olyan virtuális világokat, mint például a Sword Art Online: The Beginning névre keresztelt VRMMO. Az alábbi videó például, egy elég sötét jövőképet fest a mesterséges intelligenciák által uralt virtuális valóságokba ragadt emberiségről:

Összefoglalva talán annyit mondhatunk, hogy bár vannak ijesztő példák, mint mondjuk a Boston Dynamics humanoidnak szánt Atlas robotja, ami láttán az ember könnyen vizualizál egy robot-apokalipszist maga elé, de mégis szerintünk korai lenne negatív ítéletet mondani a robotok kérdésében. Mint minden technológiának, ennek is meglehetnek a maga veszélyi, de gondoljunk csak bele, hogy a tökéletesedésével, milyen új távlatokat nyithat meg az emberiség előtt. Mekkora nagy segítség lehet majd egy kifejlett mesterséges intelligencia önmagunk és a világegyetem megértésében. Mennyivel könnyebb lehet a robotok segítségével más bolygókat felfedezni és kiterjeszteni az emberiség határait. Az embereknek pedig talán kifejezetten jót tenne, ha bizonyos munkákat automatizálnának, hogy más dolgokra tudjanak koncentrálni. Nos, igen a munkahelyteremtés ettől még probléma lesz, de ez talán nem a robotok hibája.

Mindezek alapján a kedves olvasóinkra bízzuk, hogyan is vélekednek a robotokról. Mi azt gondoljuk, hogy változást jelentenek. A változás pedig eddig is folytonos, szükséges és elkerülhetetlen része az emberi történelemnek. Akár jó lesz, akár rossz, fel kell rá készülnünk és alkalmazkodnunk de, csak azért mert nem ismerjük a jövőnket, még nem kell feltétlen félelemmel tekintenünk rá.

(Forrás: itmozaik.hu)