Jump to content

1 év után hazatérnek az űrhajósok a Földre

2016. 02. 28. 16:00

Március elsején végéhez ér az ISS leghosszabb küldetése. A NASA asztronautája Scott Kelly és a Roscosmos kozmonautája Mikhail Kornienko visszatérnek a Földre.

Egészen pontosan 340 nappal azután, hogy landoltak a nemzetközi űrállomáson, most végre visszatérhet a két űrhajós. A legtöbb asztronauta csupán 6 hónapot tölt el odafent, ezért ez egy kivételes lehetőség lesz a kutatóknak, hogy megvizsgálják milyen hatással van az emberi szervezetre a hosszabb távú űrutazás. Ezekre az adatokra nagy szükség van, ha például embert szeretnénk küldeni a világűr olyan távoli pontjaira, mint mondjuk a Mars. Ráadásul Kelly Földön maradt ikertestvére nagyban megkönnyíti majd a NASA szakembereinek munkáját, hogy az esetleges eltéréseket kimutathassák.

A NASA TV természetesen közvetíti a páros visszatérését a bolygóra. Február 29-én Kelly átadja az ISS parancsnokságát űrhajós bajtársának Tim Kopra-nak. Ezután figyelemmel követhetjük a teljes folyamatot onnan, ahogy a két űrhajós beugrik a Szojuz űrkapszulájába, egészen odáig, hogy landolnak Kazahsztánban.

(Forrás: engadget.com)