Jump to content

Bill Gates az FBI pártját fogja az iPhone feltörésének ügyében

2016. 02. 23. 14:00

Bill Gates szerint az Apple vezérigazgatója téved, igen is segíteniük kellene az FBI munkáját és feltörni a San Bernardinoban lövöldöző terrorista iPhoneját.

Ahogy dagadt az Apple kontra FBI botrány a San Bernadinoban lövöldöző terrorista iPhone készülékének feltörése kapcsán, úgy sokan (mi is) arra számítottak, hogy a nagy cégek, majd mind állást foglalnak az Tim Cook oldalán. Ez többnyire be is jött például, a Google vezérigazgatója Twitter bejegyzésekben rögtön támogatóan reagált, Tim Cook nyílt levelére. Vannak azonban, akik másként látják a dolgokat. Ilyen ember Bill Gates. Szerinte nem kérdés, hogy az Apple nem kéne, hogy szembeszegüljön a biroksággal és segíteniük kellene az FBI-t a terrorizmus elleni küzdelemben.

Bill Gates a Financial Times számára tett nyilatkozatában elmondta, hogy szerinte egyetlen konkrét készülék feltöréséről van szó ebben az egy konkrét ügyben és az FBI nem általános hozzáférést kér az összes készülékhez. A Facebook, a Google és a Twitter másként látja, ők az Apple oldalán állnak ebben a kérdésben.

Az FBI igazgatója James Corney is ahhoz az állásponthoz ragaszkodik, hogy kizárólag ebben az egy esetben kívánják a készülék titkosításának feloldását és nem szándékoznak más esetekben felhasználni. Mindenesetre nehéz elképzelni, ha az Apple ebben az egy esetben engedne az FBI kérésének és létrehozná a készülékeinek titkosításának feloldásához szükséges eszközöket, akkor azt csak ebben az egy esetben hasznosítanák és más bírósági tárgyalások esetében pedig nem. Nem beszélve arról, hogy mi történne, ha illetéktelen kezekbe kerülne egy ilyen technológia?

(Forrás: engadget.com)