Jump to content

A nagy gyártók szövetségre lépnek az okosabb otthonokért

2016. 02. 21. 16:00

Az Intelligens otthon víziója nem tűnik elérhetetlennek, de jelenleg komoly gondokba ütközik. Ezeknek a problémáknak a felszámolása pedig csak akkor lehetséges, ha a nagy gyártók összefognak. A jelek szerint, pedig ez most végre meg is történik.

Jelenleg nagyon kevés eszköz van, ami ténylegesen kommunikálni képes a többivel. Persze a gyártók komolyan versengenek, hogy az ő eszközük legyen az, amire a fogyasztok okos otthonuk központi elemeként tekintenek. Ilyen próbálkozásnak tekinthető például a Samsung Family Hub hűtő vagy szerkesztőségünk kedvence az Amazon Echo. Mégis a Microsoft, a Samsung, az Intel, a Qualcomm, a Cisco, a GE Digital és még sokan mások úgy döntöttek összedugják a fejüket és megpróbálnak egy olyan ökoszisztémát megteremteni a jövőben, amiben az általuk késztett termékek valóban képesek egymással kommunikálni. Képzeljünk, el egy jövőt ahol nem kell minden egyes eszköz kezeléséhez egy külön appot megnyitnunk. Mennyivel elegánsabb lenne, ha mindent egy helyről tudnánk kezelni, nem igaz?

Eme nemes célok érdekében a fent említett cégek közösen megalapították az Open Connectivity Alapítványt. Ez olyan, mint a szuperbarátok társasága, csak okos-kütyügyártóknak.

Az elsődleges cél olyan nyílt forráskódú protokollok megteremtése, amit bármelyik gyártó implementálhat a saját termékeibe. A szövetség azt reméli, hogy az új protokoll alkalmazható lesz a készülék chipkészletétől és a használt operációsrendszertől függetlenül. Illetve szeretnék, ha bárki bármilyen eszközt létrehozna, akkor ezt a protokollt használná. A nemes törekvésnek azért némiképp gátat szabhat, hogy néhány nagy név, mint az Apple, a Google, a Philips vagy a WeMo, hogy csak néhányat említsünk, kimaradt a szövetségből.

Mindennek ellenére lehet drukkolni, hogy a cégek szövetkezése eredményes lesz ezen a téren, hiszen ezzel nekünk felhasználóknak jelentősen egyszerűbbé válhatna az életünk.

(Forrás: engadget.com)