Jump to content

3,57 lépés távolságra van egymástól minden Facebook felhasználó

2016. 02. 05. 16:00

A föld népessége egyre csak növekszik, de ennek ellenére még soha nem jártunk ilyen közel ahhoz, hogy mindenki összekapcsolódhasson világszerte – legalábbis, ha a Facebook felhasználókat nézzük.

A hat lépés távolság elmélet szerint bárki kapcsolatba hozható bárkivel a földön egy ismeretségi lánc segítségével, aminek a két végpontja között legfeljebb 5 elem van. Az elméletet, mely azóta a kapcsolati hálózatok kutatásának egyik alapvetése Karinthy Frigyes 1929-es Láncszemek című novellájához kötik. Aki többet is szeretne megtudni a témáról annak, tudom javasolni Barabási Albert László: Behálózva – a hálózatok új tudománya című könyvét. Aki viszont csak arra kíváncsi, hogy ez az elmélet a Facebookra vetítve, hogyan néz ki az elég, ha a következő bekezdésbe les bele.

Ma a Facebook kutatócsoportja közzétett egy blogbejegyzést, amiben azt állítja, hogy az 1,59 milliárd aktív emberrel a Facebookon átlagosan 3,57 lépés távolságra van mindenki egymástól. Ez a szám évről évre csökken, ahogy a felhasználói tábor gyarapszik. 2011-ben 721 millió emberrel 3,74 volt az átlagos távolság.

A blogbejegyzés alján megtekinthetjük a saját értékünket is. De ugyanitt látható néhány Facebook alkalmazott adata is például Mark Zuckerberg a Facebook alapítója és vezérigazgatója 3,17 lépés távolságra van az összes többi felhasználótól. Az átlag távolságértékek 2,9 és 4,2 között mozognak.  Persze ebben a statisztikában, benne vannak a nem létező személyek fiókjai is és a véletlenszerűen begyűjtőt ismerősök, akikkel lehet az életbe két szót nem váltunk, de azért így is egy igen érdekes kimutatást kaptunk.

(Forrás: engadget.com)