Jump to content

Az Apple bírósági kérés ellenére sem segít feltörni egy iPhone-t

2016. 02. 17. 16:00

A szóban forgó iPhone tulajdonosa a San Bernadino-ban lövöldöző terrorista. Az amerikai bíróság az ügy érdekében szólította fel az Apple-t, hogy segítsen az FBI-nak feltörni a telefonkészülék titkosítását, de a cég ezt visszautasította.

Hosszú hónapok óta nincs igazi előrelépés a mobilkészülékek titkosítása körül kialakult vitában. Már maga Obama elnök is kérte a tech cégeket, hogy lehetőségeikhez mérten működjenek együtt a hatóságokkal és segítsék a terroristák elleni küzdelmet. Ennek ellenére továbbra is csak halmozódnak azok a bírósági ügyek és hatósági intézkedések, amelyek a titkosítás feloldására várakoznak.

Nem csak az amerikai elnök és az FBI kérésével dacolnak a cégek, de az Apple-t a minap az amerikai bíróság is felszólította, hogy működjön közre a San Bernadino-ban lövöldöző terrorista iPhone-jának feltörésében. A cég azonban ennek saját bevallása szerint képtelen eleget tenni. Mint azt az Apple vezérigazgatója többször is elmondta, a lezárt készülékeik titkosítása feltörhetetlen és ők sem rendelkeznek kiskapuval. Tim Cook egyébként is a leghangosabb szószólója annak az álláspontnak, hogy komoly hiba lenne kötelezni a cégeket ilyen kiskapuk beépítésére, hiszen ezzel potenciálisan minden felhasználót veszélynek tennének ki.

Mégis kínos a kialakult helyzet. Lehet úgy is nézni, hogy az Apple hátráltatja egy terrorista elítélését és lehet úgy is, hogy egy nem létező hozzáférési lehetőséget kérnek a cégektől, aminek a megteremtése nem lehetséges. Utóbbi érvelés mellett szól, hogy minden igyekezetük ellenére az FBI szakembereinek sem sikerült feltörni az iPhone készülékeket.

(Forrás: engadget.com)