Jump to content

Tim Cook szerint az FBI által kívánt kiskapu hátborzongató és egyben veszélyes is

2016. 02. 18. 14:00

Miután kiderült, hogy az FBI is követelte, hogy az Apple hozzon létre egy kiskaput az IOS szoftverben, aminek segítségével az ügynökség hozzáférhet információkhoz a San Bernandino-ban lövöldöző terrorista iPhone-ján, az Apple vezérigazgatója egy szokatlan lépésre szánta el magát.

Ellentmondva azoknak, akik úgy próbálják meg beállítani, mintha az Apple nem venné komolyan a hatóságokkal való kommunikációt San Bernandino-ban lövöldöző terrorista elleni eljárás kapcsán, maga Tim Cook kommentálta az ügyet a nyilvánosság számára.

Az Apple honlapján megjelent nyílt levél formájában részletezi a vezérigazgató számunkra az ügyben való érintettségüket, amiben egy olyan terrorista iPhone-jának a feltörésére kötelezik őket, aki tavaly december elején 14 embert ölt meg hidegvérrel és további 22-t sebesített meg. Tim Cook megmagyarázza azt is miért túl veszélyes belenyugodni a cég számára a kormányzati elvárásokba.

Rögtön a támadás másnapján megkereste az FBI a céget, hogy segítsen a nyomozásban és Tim Cook elmondása szerint minden rendelkezésükre álló eszközzel ennek eleget is tettek.

Ennek ellenére az FBI arra kérte a céget, hogy hozza létre egy speciális verzióját az iOS-nek, ami engedi az ügynököket keresztüljutni a biztonsági funkciókon a konkrét iPhone esetében. Az Apple erre mondott nemet, mert egy ilyen szoftver rossz kezekbe kerülve bármelyik iPhone feltörésére alkalmas lehetne. Egy ilyen szoftver hozzáférést biztosíthatna illetékteleneknek minden készüléktulajdonos egészségügyi, pénzügyi és egyéb privát természetű adataihoz vagy akár az aktuális tartózkodási helyhez, a telefon kamerájához és mikrofonjához. Ez egyszerűen elfogadhatatlan lenne.

Tim Cook azzal zárta levelét, hogy még meggyőződése, hogy az FBI szándékai jók, de rossz lenne, ha a kormány kikényszerítené kiskapuk beépítését a szoftverekbe. „ És végül attól tartunk, hogy ez az igény aláásná a szabadságjogokat és a szabadságot, aminek megvédésére a kormányunk hivatott.”

A teljes levél szabadon megtekinthető az Apple honlapján.

(Forrás: engadget.com)