Jump to content

2020-ra 5 millió munkahelyet vehetnek át robotok

2016. 02. 02. 10:00

Nem titok, hogy egyre több gyárban egyre több dolgozót cserélnek robotokra és a kereskedelmi és szolgáltató iparban is hasonló lépésekre lehet számítani. Hogy mennyire lesz drámai a helyzet? A Világgazdasági Fórum kutatása szerint 5 millió munkahely fog elveszni 2020-ra az automatizálások végett.

A Világgazdasági Fórum szerint a szellemi dolgozók –adminisztratív és irodai munkák – akiknek leginkább veszélyeztetett az állása. Felmérésük eredményeit 15 ország köztük Kína, Franciaország, Németország, Japán, Mexikó, Egyesült Királyság és az Egyesült Államok 1,9 milliárd munkására alapozzák. Ez a világ összes dolgozójának körülbelül a 65%-át jelenti. Természetesen van rá esély, hogy az emberek át- és továbbképzése, technológiához való alkalmazkodóképessége segít majd megőrizni a megélhetésüket.

„Legrosszabb esetben a technológiai változást a tehetség hiánya kíséri, ami tömeges munkanélküliséghez és növekvő egyenlőtlenséghez vezet – az át és újraképzés kritikus fontosságú lesz a napjaink dolgozói számára,” – magyarázta a Világgazdasági Fórum alapítója Klaus Schwab és Richard Samans igazgatósági tag.  A Teljes jelentés melynek címe: „The Future of Jobs” elérhető itt.

(Forrás: engadget.com)