Jump to content

A Toshiba bontórobotja szereli szét a fukusimai atomerőművet

2016. 01. 25. 14:00

A Fukusima Daiicsi atomerőművének elbontása már jövőre megkezdődhet a japán kormány tervei szerint. Első körben néhány 566-os fűtőelem eltávolítására kerülne sor, amihez a Toshiba egy távirányítású robotját használnák fel.

A 2011 március 11-ei tóhokui földrengés következményeként üzemzavarok és balesetek sorozata következett be a fukusimai atomerőműben. Mind a négy reaktorblokk szerkezete károsodott és nagy mennyiségben jutottak ki radioaktív anyagok beszennyezve a talajt és az óceánt egyaránt.

A reaktorokat ért sérülést és a természeti károkat, valamint a társadalmi nyomást figyelembe véve nem volt kérdéses, hogy a japán kormány a fukusimai erőmű leszerelése mellett dönt. A jövőre megkezdődő munkálatokhoz a Toshiba vállalat asszisztál többek között egy direkt erre a célra tervezet robottal, ami feldarabolja és eltávolítja a szerelvényeket. A Toshiba robotja nem csak gyors és erős munkagép, de életeket is ment. Ha nem lenne, akkor ezeknek a munkálatoknak az elvégzésére embereket kellene küldeni a biztos halált jelentő sugárzásba.

(Forrás: engadget.com)