Jump to content

Az USA kormánya 4 milliárd dollárt költ önvezető autókra

2016. 01. 19. 10:00

Az amerikai emberek közelebb állnak ahhoz, hogy az önvezető autók általánosságban is a hétköznapjaik részévé váljanak, mint azt elsőre talán gondolhatnánk. Anthony Foxx az USA Közeledési Hivatalának titkára a Detroiti Auto Show alkalmával jelentette be, hogy az amerikai kormány júliusra saját önjáró autó tervrajzzal állna elő.

Az USA Közlekedési Hivatala (Department of Transportation) 6 hónapon belül saját nemzeti önvezető autó tervrajzot szeretne. Mi több az Obama-adminisztráció 4 milliárd dollárt különít el a 2017-es költségvetésből egy évtizedre szóló programra, amely támogatja és felgyorsítja az önvezető autók technológiájának fejlesztését.

Jelenleg kaotikusnak mondható az Amerikai Egyesült Államok törvényi szabályozása az önjáró autók tekintetében. Az államonként eltérő szabályozás jogi zsonglőrködésre kényszeríti az olyan a technológia fejlesztésében érdekelt, úttörő cégeket, mint a Google. Például nem olyan régen Kalifornia Állam Gépjárműügyi Hivatala úgy döntött, hogy egy emberi vezetőnek is jelen kell lennie az önvezető autó volánjánál, ha esetleg bármi rosszra fordulna. A kormány új programjának megjelenése valószínűleg a jogszabályi környezet tisztulását is maga után vonja majd.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József

(Forrás: engadget.com)