Jump to content

Töröltek egy űrsétát miután folyadékot találtak egy sisakban

2016. 01. 18. 10:00

A földi irányításnak meg kellett szakítania egy ISS űrsétát pénteken. Az űrséta idejének lerövidítésére azért volt szükség, mert ismét folyadékot észleltek az egyik asztronauta sisakjában.

Tim Kopra amerikai űrhajós párórás űrsétája közben észrevette, hogy folyadék képződik a sisakjában. Mivel fennáll az ilyen esetekben a fulladás veszélye az irányítás azon nyomban leállította a műveletet és Kopra, valamint Tim Peake brit űrhajós sikeresen és biztonságosan visszatért a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A NASA hivatalos álláspontja szerint egyik űrhajós sem volt veszélyben, annak ellenére, hogy az eset félelmetesen hasonló a 2013-as incidenshez, amikor az Európai Űrügynökség asztronautája Luca Parmitano majdnem belefulladt a saját folyadékaiba. A séta csak 4 órás és 45 perces lett így a tervezett 6 óra helyett. A két asztronauta azonban így is sikeresen befejezte a rájuk bízott javítások elvégzését. Az irányítás elrendelte, hogy folyadékmintát vegyenek a sisakból, annak reményében, hogy a NASA megtudja határozni a szivárgás forrását.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József

(Forrás: engadget.com)