Jump to content

Folytatódik a mesterséges intelligencia térnyerése

2021. 08. 20. 11:36

Az IoT területén belül a legfejlettebb technológiákon – mint az AI és a gépi tanulás – alapuló szolgáltatások évi 40 százalékos növekedésére számít az ABI Research. A globális tech-tanácsadó cég úgy kalkulál, a terület forgalma 2026-ra elérheti a 3,6 milliárd dollárt.

A New York-i cég jelentése szerint a hangsúly a hardverről és a köztes szoftverről egyre inkább az analitikára és a hozzáadott szolgáltatásokra tevődik át.

Úgy tűnik, hogy míg a koronavírus-járvány az üzleti területek többséget negatívan befolyásolta, az IoT-adatelemzéssel foglalkozó piac növekedését felpörgette. 

Az egyre inkább a távoli elérés felé elmozduló iparágakban nagy szükség van az ezt lehetővé tévő és felgyorsító, a szokásostól eltérő megoldásokra, az eszközmenedzsmentre, az eszközpark átláthatóságára és a prediktív karbantartásra, állítja a szervezet kutató-elemzője.

Kateryna Dubrova hozzáteszi, hogy a DataRobothoz hasonló szolgáltatók megkönnyítik a gépi tudáson és a mesterséges intelligencián alapuló eszközkészletekhez való hozzáférést. Ezek működhetnek a végpontokban, a helyszínen vagy a felhőben, de akár platformszolgáltatáson (Platform as a Service, PaaS) vagy szoftverszolgáltatáson (Software as a Service, SaaS) keresztül is.

Egyes cégek, mint az AWS, a C3 és a Google sikeresen promotálták termékeiket és elemző kapacitásaikat azzal, hogy lehetővé tettek a járványadatok központi tárolását. Ezek az „adattengerek” jelenleg mindenki számára ingyenesen hozzáférhetők. A kutatók azonban arra számítanak, hogy a cégek a jövőben az adatokból olyan termékeket hoznak létre, melyek már pénzzé tehetők az egészségügyben.

Technológiai nézőpontból ez az információözön az első lépés lehet az adatok láthatóságának kialakítása és tesztelése, valamint az analitikai szolgáltatások nyújtása felé. A világjárvány világosan megmutatta, hogy a nyilvános felhőt szolgáltatók szívesen vennének részt az egészségügyben is, különösen a gyógyszerek és a telemedicina terén. 

A Dolgok Internetén alapuló fejlesztések elengedhetetlennek bizonyultak a járvány során az emberek aggodalmainak csökkentésében, a betegek monitorozásában és az infrastruktúra újabb hullámokra való felkészítésében, írja a tanulmány. Mindez együtt megmagyarázhatja, miért számítanak a szakemberek az AI-alapú internetes megoldások széles körű terjedésére - írja az iotzona.hu.

(Forrás: itmozaik.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)