Jump to content

Ételkiszállítás a Balaton közepére: ehhez is jól jön a mesterséges intelligencia

2021. 08. 20. 11:38

A Balatonon tesztelte új szolgáltatását a mesterséges intelligencián alapuló, logisztikai megoldásokat kínáló DoDo. Az ételrendeléseket a partmenti éttermekből környezetbarát módon szállították ki a vitorlások fedélzetére a Narke magyar fejlesztésű elektrojetjével.

A kikötő felkeresése nélkül, akár a magyar tenger közepén is átvehették rendeléseiket azok a vitorlázók, akik most hétvégén első alkalommal próbálták ki a tesztüzemben elindított szolgáltatást. A cseh startup a pilot projekt megvalósításához olyan partnert keresett, amely környezetbarát megoldást tud biztosítani a rendelések kiszállításához. Így esett a választásuk a Narke-ra, a világ első olyan elektrojetjének kifejlesztőjére, amely sorozatgyártásra lett tervezve.

A Balaton partján alapított magyar cég számára kiemelten fontos a tó és az élővilág védelme, ezért az általuk megalkotott, tisztán elektromos meghajtású, újgenerációs Cyberjet zéró károsanyag-kibocsátású.

„Folyamatosan keressük az új lehetőségeket kiszállítási szolgáltatásaink bővítésére, fejlesztésére. Évek óta vitorlázom a Balatonon, ezért jól tudom, hogy sokan egy éttermi ebéd kedvéért nem szívesen szakítják meg a vitorlázást. Rájuk gondolva, a hétvégi pihenésüket hajózással töltők igényeinek kiszolgálása érdekében vállalkoztunk a vízi futárfeladatok ellátására – egyelőre egy pilot projekt keretében” – mondta Sáfár Károly, a DoDo magyarországi képviselője.

A fedélzetről érkező rendelések teljesítése új kihívást jelentett, hiszen ehhez össze kell hangolni a szárazföldi és a vízi szállítást. A startup által kifejlesztett, nagyteljesítményű logisztikai platform adatvezérelt, mesterséges intelligencián alapuló megoldásainak köszönhetően azonban ez nem jelentett komoly nehézséget. Ennek köszönhetően az ételrendeléseket gyorsan, jellemzően félórán belül sikerült kézbesíteni, de a leggyorsabb teljesítés mindössze 18 percet vett igénybe.

A vízi szállítási feladatok teljesítéséhez használt Cyberjet a Narke magyar mérnökei által végzett fejlesztői munka eredményeként már 50 kilométer megtételére képes egy töltéssel. Az elektromos motor teljesítménye 95 lóerő, a jármű végsebessége 55 km/h. A fejlesztők kiemelten ügyeltek a fenntarthatósági szempontokra és a biztonságra. Ennek megfelelően a Cyberjet merülése kifejezetten sekély, így nem kavarja fel az iszapot olyan mértékben, mint például a tőkesúllyal rendelkező hajók.

Az elektrojet sebességét gyárilag beállított üzemmódok korlátozzák, irányíthatósága és fékrendszere pedig gyors manővereket és megállást tesz lehetővé. Propellere zárt alagútban működik, így nem okoz sérülést a vízi élőlények egyikének sem. Az elektromos jetskit kizárólag olyan futár vezetheti, aki hajóvezetői engedéllyel rendelkezik.

A DoDo a balatoni tesztüzem tanulságait elemezve dönt majd az új szolgáltatás bevezetéséről. A társaság a V-Sharp befektetési alap tagjaként személyre szabott, „utolsó 2 kilométeres” szállítási megoldást nyújt olyan vállalati ügyfelek számára, mint a Nespresso, a KFC vagy a Pizza Hut. A jelenleg több mint 1200 futárral és 600 autóval rendelkező cég Csehország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország több mint 50 városában van jelen - írja az iotzona.hu.

 

(Forrás: itmozaik.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)