Jump to content

A Project Pangea a globális internet-hozzáférést segítheti elő

2021. 08. 09. 18:40

A Cloudflare bejelentette Pangea projekt nevű lehetőségét, amelyre nonprofit szervezetek, helyi hálózatok vagy a helyi lakosokért dolgozó kis- és magánkereskedelmi cégek jelentkezhetnek. 

Ha kiválasztják őket, a Cloudflare ingyenesen biztosítja számukra a sávszélességet, ezzel csökkentve a szakadékot az internettel rendelkező és az internettel nem rendelkező közösségek között, hiszen a koronavírus óta a világháló még inkább meghatározza mindennapjainkat.

A Cloudflare felhőszolgáltató hétfőn közölte, hogy a Pangea projekt a támogatásra jogosult közösségek számára gondoskodik a sávszélesség magas költségeiről, és ingyenesen elérhetővé teszi azt olyan területeken, ahol korábban nem tudták kihasználni a meglévő távközlési infrastruktúrát a webes hozzáférés kiépítéséhez elhelyezkedésük vagy a szükséges költségek miatt – írta az üzleti és technológiai hírekkel foglalkozó ZDNet.

A közösségek, beleértve a helyi és nonprofit szervezeteket is, a Pangea projekt weboldalán tudnak jelentkezni. Ha elfogadják a jelentkezésüket, a Cloudflare hálózatát kihasználva kiépíthetik saját távközlési infrastruktúrájukat, valamint ingyenes és fenntartható kommunikációt biztosíthatnak a felhasználók számára az interneten, amely az oktatásban és a gazdasági fejlődésben is fontos szerepet játszik.

Matthew Prince, a Cloudflare társalapítója és vezérigazgatója szerint a megbízható internet-hozzáférést alapvető emberi jognak kellene tekinteni, mivel napjainkban minden ember és vállalat a világhálóra támaszkodik az oktatás, az üzletvitel és a kapcsolattartás terén egyaránt. „Sok közösség saját infrastruktúrát épít, és sajnos a magas sávszélességi költségek miatt nem tudnak továbblépni” – mondta Prince.

A Cloudflare szerint a Pangea projekt ingyenesen nyújt majd „ugródeszkát” a világhálóra az internettel nem rendelkező személyek számára, a közösségi hálózat szervezői pedig hozzáférhetnek a cég biztonsági eszközeihez is (Cloudflare Network Interconnect, Magic Transit és Magic Firewall).

A helyi felhasználók a hozzájuk legközelebb eső adatközpontokra csatlakoznak, hogy a lehető legjobb legyen az internetsebesség. A jelentkezők nonprofit szervezetek, helyi hálózatok vagy a helyi lakosokért dolgozó kis- és magánkereskedelmi cégek lehetnek, amelyeknek van IPv4-címük (hálózati címük).

A koronavírus miatt az embereknek otthon kellett maradniuk, így sokan kénytelenek voltak az internetre támaszkodni a kommunikációban, az üzleti életben és az élet sok más területén. Ezért a hozzáférés az eddiginél is fontosabbá vált, hogy valaki eléri-e az internetet vagy sem, és még szembetűnőbb lett a szakadék a két tábor között. A Világgazdasági Fórum szerint a világ lakosságának csaknem fele egyáltalán nem fér hozzá az internethez, és a legkevésbé fejlett országokban az emberek kevesebb mint 20 százalékának van internetkapcsolata.

 

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)