Jump to content

A világ legszerencsétlenebbül kinéző madarai az Instagram sztárjai

2021. 05. 18. 11:13

A bagolyfecskék igazán kedveltek a közösségi oldalon, most tudományos igénnyel is felmérték az Instagramra feltöltött madarak népszerűségét. A témáról a ScienceAlert tudományos magazin számolt be.

A bagolyfecskék a csúnyaságuk, érdekes kinézetük miatt híresek. Ezeket a fésületlen madarakat egy 2004-es tudományos cikkben a világ legszerencsétlenebbül kinéző madarának is nevezték.

Az Ausztrália és Új-Guinea ritkásabb szubtrópusi és trópusi erdőségeiben előforduló, éjszakai életmódot folytató madarak most egy új kutatás szerint kiérdemelték az Instagram legnépszerűbb madarai címet is.

A tudományos cikk szerint ez közel sem azt jelenti, hogy a bagolyfecskék szerepelnek a legtöbbször az Instagramon. Sőt, kifejezetten ritkán fordulnak elő a képeken. A kutatók 27 ezer madár képet vizsgáltak meg, és ebből mindössze 65 kötődött a fajhoz.

Azonban a bagolyfecskéket ábrázoló 65 kép kiugróan sok lájkot generált.

A kutatók a kilenc legnépszerűbb madarakkal foglalkozó angol nyelvű Instagram-oldalt vizsgálták meg, amiknek csaknem 3,5 millió követőjük van.

A vizsgálat során kiszámolták, hogy egy fényképnek a követők száma alapján átlagosan mennyi lájkot kellett volna kapnia, és ha egy kép ehhez képest jobban teljesített, akkor pozitív, ha pedig rosszabbul, akkor negatív értékelést kapott.

A kutatók azt találták, hogy a madarak néhány külső jellemzője általában kedvezőbb fogadtatást eredményezett. Például a kék és sárga tollazatú madarak folyamatosan magasabb pontot értek el, mint a sárga és zöld tollazatúak.

Nem meglepően a vizsgálat szerint az egyedi és szokatlan kinézetű madarak nagyon jól teljesítettek a lájkok terén.

A bagolyfecskék mellett magas pontszámot kaptak a színes galambok, a koronaszerű tollakat viselő smaragd színű turákók is.

A Magyarországon is élő, szintén jellegzetes fejtollakat viselő búbos bankák szintén az Instagram legnépszerűbb madarai közé tartoznak.

Ha megnézzük a szerencsétlen kinézetűnek nevezett bagolyfecskék képeit, akkor valószínűleg mindenki megérezheti, hogy miért különösen népszerűek a „legtehetségesebb madárinfluenszerek”.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)