Jump to content

Reklám– és követésletiltóval védekezhetünk az adathalászat ellen

2021. 05. 12. 11:09

Fontos az elővigyázatos internethasználat, mert nem tudhatjuk, mely adatainkat szerzik meg, és adják tovább a csalók.

Nem idegen a legtöbb ember számára, hogy az alkalmazások különféle funkciók használatára kérnek engedélyt elindításuk után. Vannak applikációk, amik ezt okkal kérik, például a térképhez szükséges a helymeghatározás, viszont, ha nem figyelünk oda, akkor lehet, hogy olyan oldalaknak szolgáltatjuk ki az állandó helyzetünket, amelyeknek egyébként nem szeretnénk.

Nyilván ezt úgy is felfoghatjuk, hogy a letöltött időjárás-előrejelző program ugyan figyeli, hány alkalommal látogatjuk meg a kedvenc éttermünket, cserébe viszont megkapjuk a pontos előrejelzést. Ezzel alapvetően nem lenne probléma, viszont az, hogy nem tudhatjuk, az adatokat esetleg kinek továbbítják, adják el, mindenképpen gond.

Pozitívum azonban, hogy a legtöbb applikáció csak minimális mennyiségű információ továbbítására képes.

Az adathalászat ellen hogyan is tudunk védekezni?

A válasz viszonylag egyszerű. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb alkalmazást töltsünk le, és a ritkán, vagy egyáltalán nem használt programokat távolítsuk el a készülékről.

Ha tudunk, akkor használjunk ad blockert (egy reklámletiltó bővítmény) és tracker blockert (követésletiltó bővítmény). Ami pedig a böngészést illeti, biztonságosabb inkognitó módot használni, mert így az internetes keresésünk előzményeit nem menti el a rendszer.

 

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)