Jump to content

Irány a Mars? Az expedíció veszélyességére figyelmeztet Elon Musk

2021. 05. 06. 12:10

Elon Musk amerikai vállalkozó Peter Diamandisnak, az X Prize Alapítvány alapítójának és elnökének adott interjút következő nagy projektje kapcsán.

Elon Musk projektje nem más, minthogy eljuttassa a Föld lakóit a Marsra. Mindezt saját űrcégével, a SpaceX-szel tervezi, melynek legesélyesebb modellje a Starship. A vállalat reméli, hogy a vörös bolygót még az évtized vége előtt sikerül elérniük.

„Őszintén szólva, egy csomó ember valószínűleg meg fog halni az elején” – mondta Musk az expedíció kapcsán, majd hozzátette az mindenképpen dicsőséges kaland, és csodálatos élmény lesz.

Musk szerint a potenciális űrutazóknak szánt toborzó anyagban kötelezően ki kell majd emelni az utazás veszélyességét, és azt, hogy esetleg nem térnek  vissza élve.

„Az út nem mindenkinek való, kizárólag önkéntesek jelentkezzenek!” – hívta fel a figyelmet Musk, aki a több mint egyórás interjúban bejelentette, 2050-re akár egymillió embert is felküldhet a Marsra, azonban a Földre való visszatérésükről nem esett szó. Elon Musk űrcége az elmúlt évtizedben több mint száz rakétát indított el azért, hogy a jövőben turistákat juttathasson el a Holdra és a Marsra, azonban számos pilóta nélküli prototípus lángra kapott.

Musk nem az egyetlen, aki önkénteseket keres ehhez az akcióhoz. Egy japán milliárdos, Maezava Juszaku a Zozo nevű online divatház alapítója, nyolc útitárs jelentkezését várja, akikkel két év múlva megkerülheti a Holdat. Szintén Elon Musk az ötletgazdája ennek a projektnek. Az űrvállalkozó fizetős turistajáratokat indít majd a Holdra, és már most hatalmas az érdeklődés. Az első járatra a jegyértékesítés pillanatok alatt befejeződött, ugyanis a járat összes (9) ülőhelyét megvette a japán üzletember, aki Elon Musk elmondása szerint „sok pénzt” fizetett értük.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)