Jump to content

Az USA hét kínai szuperszámítógép csoportot tett feketelistára

2021. 04. 13. 13:15

A Biden-kormány is megtette első lépését, hogy nehezítse Kína hozzáférését amerikai technológiákhoz. Csütörtökön az USA hét szuperszámítógép csoportot (három vállalatot és négy leányvállalatot) tett fekete listára.

A Biden-kormány megtette első lépését afelé, hogy nehezebbé tegye Kína számára az amerikai technológiákhoz való hozzáférést – írta cikkében a BBC. Az USA csütörtökön hét kínai csoportot (három vállalatot és négy leányvállalatot) tett feketelistára, mert azzal vádolják őket, hogy szuperszámítógépeket készítenek a hadseregnek.

A listára került kínai cégeknek amerikai cégek csak külön engedéllyel szolgáltathatnak technológiát. Licenc nélkül nem üzletelhetnek például a chipgyártó Intellel sem.

Bár az USA-n kívüli cégekre nem vonatkozik a tilalom, így például az egyik legnagyobb félvezetőgyártóra, a tajvani TSMC-re sem, így velük továbbra is tudnak üzletet folytatni a listán lévő kínai vállalatok.

A büntetett csoportok Kínában a szuperszámítógép-fejlesztésben az élen járnak, és fontos szerepet játszanak abban, hogy Peking önellátó legyen chipek szempontjából.

Az USA kereskedelmi minisztériumának vádjai szerint a csoportok szuperszámítógépeket készítettek kínai katonai erők számára, hogy aztán tömegpusztító fegyvereket fejlesszenek. A BBC cikke szerint az amerikai kereskedelmi miniszter, Gina Raimondo azt mondta: „A Biden-kormány mindent megtesz, hogy megakadályozza Kína katonai, destabilizáló törekvéseit és azt, hogy Kína amerikai technológiákból kovácsoljon előnyt.”

A Trump-kormány is több kínai céget támadott, mert azt feltételezték, hogy katonai célokra használnak fel amerikai technológiát, köztük a telefongyártó Huaweit.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)