Jump to content

Több ezer öttalálatos: ennyi büntetést fizetett ki nevetve Mark Zuckerberg

2021. 03. 10. 11:13

A legnagyobb közösségi oldal, a Facebook számtalan alkalommal futott bele csatározásokba különböző államokkal, de saját hazájában is felelnie kell időnként megkérdőjelezhető ügyeiben. Ami a pénzbírságokat illeti, Mark Zuckerberg alapító-vezérigazgatónak, a világ egyik leggazdagabb emberének talán meg sem kottyan a horribilis összegű büntetések befizetése.

Legutóbb a techóriás az olasz versenyhatósággal került szembe, melynek 2021. februári közleménye szerint hétmillió eurós pénzbüntetésre ítélte a Facebookot a felhasználók adatainak felhasználásáról szóló elégtelen tájékoztatás miatt.

A Facebook nem tájékoztatta kellő mértékben az oldalára regisztrálókat adataik felhasználásának módjáról – tudatta az olasz versenyhatóság (AGCM). A közösségi hálózat nem hajtotta végre az AGCM által 2018-ban bevezetett intézkedéseket – tették hozzá.

Az olasz versenyhatóság szerint a felhasználók az elégtelen információ miatt nem tudták megkülönböztetni, hogy mely adataikat használják fel célzott hirdetésekhez és melyeket ahhoz, hogy például könnyebben találjanak meg más felhasználókat.

A Facebook egy meg nem nevezett szóvivője a dpa német hírügynökségnek elmondta: azért nem hajtották végre a 2018-as intézkedéseket, mert jelenleg is folyamatban van egy ellenük benyújtott felülvizsgálati kérelem tárgyalása. A Facebook ezenkívül megváltoztatta a felhasználási feltételeit, hogy tisztázza, miként használják fel az adatokat.

A GVH sem tűri a Facebook szabálytalankodását

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem a Facebook üzleti piaci modelljét szankcionálta, amikor 1,2 milliárdos bírságot szabott ki, hanem azt, hogyan kommunikálta ezt a felhasználókkal – mondták szakértők a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában 2019 decemberében.

Ez az eddigi legnagyobb összegű, fogyasztóvédelmi ügyben kiszabott bírság. A versenyhatóság tájékoztatása szerint a Facebook Ireland Ltd. jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és súgóközpontjában.

A fogyasztóknak ugyan valóban nem kellett díjat fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért, de felhasználói aktivitásukkal és adataikkal üzleti hasznot hajtottak a vállalkozásnak, és így fizettek a szolgáltatásért – fejtette ki a versenyhivatal.

A Facebook határidőre és önként kifizette a GVH által kirótt 1,2 milliárd forintos bírságot – mondta a Növekedés.hu-nak 2020 júniusában adott interjúban Rigó Csaba, a GVH elnöke.

650 millió dollár arcfelismerésért

Mindeközben 2020 januárjában beleegyezett a Facebook, hogy 550 millió dollárt fizet az arcfelismeréssel kapcsolatos botrány lezárásáért – írta az Engadget.

A közösségi oldal fejlesztői elérték, hogy a feltöltött fényképek alapján, arcfelismerő program segítségével ajánlja ismerősnek a felhasználókat a Facebook. A per még 2015-ben indult, de a bíróság az 550 milliós ajánlatot nem fogadta el, azonban 2021 februárjában a 650 milliósat már igen.

Ezt a pénzt a cég azon Illinois állambeli felhasználóinak fizeti ki, akik azzal vádolták, hogy engedély nélkül használták fel fényképeiket. Minden sértett legalább 345 dollárt kap.

Ötmilliárd, de nem forintban

Ötmilliárd dollár (1462,5 milliárd forint) pénzbüntetést kell megfizetnie és felül kell vizsgálnia a felhasználók személyiségi jogaival kapcsolatos szabályozását a Facebook közösségi oldalnak – közölte 2019 júliusában az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság.

A Facebook ügyében 2018-ban kezdődött vizsgálat feltárta, hogy akár 87 millió felhasználó adataihoz is hozzáfért a Donald Trump amerikai elnök 2016-os kampányában dolgozó Cambridge Analytica londoni székhelyű tanácsadó cég.

A Facebook 2019 első negyedévében már félretett 3 milliárd dollárt az adatkezelési botrány miatt várt büntetés kifizetésére. A cég 100 millió dollárt költött az értékpapír- és tőzsdebizottsággal közös vizsgálatra is – közölte Zuckerberg a Facebookon közleményében.

A tőzsdefelügyelet azzal vádolta meg a közösségi portált, hogy túl későn tájékoztatta a befektetőket a Cambridge Analyticával kapcsolatos adatvédelmi botrányról. Zuckerberg hozzátette, hogy a Facebook kész nagyobb szerkezeti változtatásokat végrehajtani a termékeit, illetve a cég működtetését illetően.

A botrány nyomán a britektől kapott csekk 2018 októberében a BBC információ szerint 500 ezer font volt.

Korábban az Európai Bizottság is rótt ki büntetést

Az Európai Bizottság (EB) 2017 májusában 110 millió eurós pénzbírságra ítélte a Facebookot, amiért az amerikai vállalat félrevezető és téves információkat közölt a Whatsapp üzenetküldő szolgáltató felvásárlásakor 2014-ben – közölte a Reuters hírügynökség.

Az EB kifogásolta, hogy az érintettek azt állították a felvásárlás vizsgálatakor, hogy nem képesek automatikusan összekapcsolni a felhasználók Facebook- és Whatsapp-fiókjait, később viszont ezt elérhetővé tették. Az EB szerint már korábban is tudhatták, hogy ez egyébként is lehetséges.

Jöjjön a matek

Ha mindezeket megpróbáljuk összeadni lehet, hogy error, hibaüzenetet mutat a számológép.

7 millió euró (2,562 milliárd forint) + 1,2 miliárd forint + 650 millió dollár (200,2 milliárd forint) + 5 milliárd dollár (1540 milliárd forint) + 100 millió dollár (30,8 milliérd forint) + 500 ezer font (214 millió forint) + 110 millió euró (33,88 milliárd forint) = 1809 milliárd forint!!!

Tehát mai árfolyamokkal számolva megközelítőleg 1809 milliárd forintnak megfelelő pénzt fizetett már ki büntetésként és vizsgálatokra a Facebook az utóbbi években. Ez a felfoghatatlan összeg egyszerűen eltörpül Zuckerberg teljes vagyona mellett. Ugyanis jelenleg a Forbes szerint az alapító összvagyona 93,3 milliárd dollár, vagyis 28 644 milliárd forint.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)