Jump to content

Nemzetközi innovációs versenyen indul a HungaroControl légiforgalmi újítása

2020. 11. 12. 14:19

A HungaroControl szabad légtérhasználati eljárása nyerte a Quality Innovation Award magyarországi fordulóját, így elindulhat a nemzetközi minőség-innovációs megmérettetésen - közölte a légiforgalmi szolgálat az MTI-vel kedden.

A minőséginnovációs díjat a délkelet-európai szabad légtérhasználati eljárásért (South East Europe Free Route Airspace - SEE FRA) nyerte a HungaroControl. Magyarországon a repülőgépek a légitársaságok által szabadon megválasztott, legrövidebb útvonalon haladhatnak át öt éve, ám azóta magyar kezdeményezésre Bulgária, Románia és Szlovákia is ezt a forgalomszervezési rendszert alkalmazza. Csatlakozásukkal Európa legnagyobb szabad légtere jött létre.

A közlemény az eljárás jelentős előnyének tekinti a kisebb környezetterhelést. A járvány előtti forgalmat alapul véve az érintett repülőknek évente több mint 3,5 millió mérfölddel kevesebb utat kell megtenniük, ami 25,5 ezer tonnával kisebb üzemanyag-fogyasztást és több mint 80 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelent. A szabad légtérhasználatot emiatt az EU 2022-től legalább az éjszakai órákban kötelezővé kívánja tenni - tették hozzá.

A Quality Innovation Awardot 2007 óta rendezik meg Finnországban. Az eseményt évente szervezi meg egy helyi nonprofit szervezet, a Finnish Quality Association. Magyar újítások először 2013-ban nyertek elismerést - olvasható a verseny honlapján.

(Forrás: itmozaik.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)