Jump to content

Infokommunikációs képzésről írt alá megállapodást a Széchenyi István Egyetem és a Huawei

2020. 11. 01. 08:08

A győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies akkreditált, infokommunikációs és távközlési kurzusok közös indításáról írt alá megállapodást - közölték az MTI-vel szerdán.

A megállapodást Lukács Eszter, az egyetem rektorhelyettese és Colin Cai, a Huawei Technologies magyar leányvállalatának ügyvezető igazgatója írta alá. Ezzel kiterjesztik a felsőoktatási intézmény és a technológiai cég között létrejött, 2016-os partneri együttműködést.

A Huawei az új megállapodás szerint segít az egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villmosmérnöki Karán elindítani az úgynevezett HAINA (Huawei Authorised Information and Network Academy) programot, amely az egyetemi képzésen belül, választható, kreditpontokat érő tantárgyként piacképes szakismereteket, speciális kurzusokat nyújt majd a mérnökhallgatóknak. Így például a következő generációs mobilhálózatokkal, az 5G technológiával kapcsolatos vagy az iparágban használt legújabb hálózati eszközök felhasználásával kapcsolatos új lehetőségekről tanulhatnak majd a diákok.

A cég az egyetemen a HAINA témákat oktatók képzését és az oktatási anyagokat biztosítja, míg az oktatási intézmény az infrastruktúrát és a fenntartást vállalta - írták.

Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem oktatási rektorhelyettese kiemelte, hogy a programozó informatikus, a mérnökinformatikus és a gazdaságinformatikus mesterszakok angol nyelven is tanulhatók az egyetemen, így a Huawei által biztosított oktatás magyar és nemzetközi hallgatói közösségük számára egyaránt elérhető lesz. A Huawei így hozzájárul az egyetem versenyképességének további javulásához, a minőségi oktatás erősítéséhez. A győri egyetem már a világ két legnagyobb egyetem-minősítő szervezete, a QS és a Times Higher Education listáján is szerepel - tette hozzá.

Colin Cai, a Huawei magyarországi vállalatának ügyvezető igazgatója a közlemény szerint elmondta: a Huawei eddig egy szuper számítási kapacitású szerverrel; hallgatói, kínai tanulmányutakkal; az egyetem szervezte, évente megrendezett távközlési világnap támogatásával és digitális tankönyvek vásárlásával segítette a győri info- és telekommunikációs mérnökképzést. A most megkötött megállapodás hamarosan beinduló képzési moduljai pedig a legmodernebb ázsiai technológiákba vezetik majd be a hallgatókat.

(Forrás: itmozaik.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)