Jump to content

KSH: 7,6 százalékkal nőtt a távközlési vállalatok árbevétele az első negyedévben

2020. 07. 17. 20:05

Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágba sorolt vállalkozások folyó áron 831 milliárd forint árbevételt értek el az első három hónapban, 7,6 százalékkal többet, mint az előző év azonos negyedévében. A legnagyobb súlyt jelentő információtechnológiai és egyéb információs szolgáltatási ágazatok vállalkozásainak együttes árbevétele 11, a távközlési ágazaté 7,2 százalékkal nőtt - ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) a Távközlés, internet, televíziószolgáltatás című, 2020 első negyedévét bemutató, ágazati statisztikai tükörből.

A KSH adatai szerint a szektorban 86 ezren álltak teljes munkaidőben alkalmazásban, 1,6 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában. A távközlési ágazatban 1,7, az információtechnológiai és egyéb információs szolgáltatási ágazatokban 2,6 százalékkal nőtt a létszám. A 678 ezer forintos bruttó átlagkereset egy év alatt 7,2 százalékkal emelkedett a nemzetgazdasági ágban. A legmagasabb átlagkereset (706 ezer forint) az információtechnológiai és egyéb információs szolgáltatás területén volt.

Az első negyedév végén az aktív SIM-kártyák száma 12,6 millió volt, 3,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. (Az előfizetések száma tartalmazza az M2M-kártyák számát is, ami az emberi beavatkozás nélküli kommunikációt jelenti.) A mobil-előfizetéseken belül a havidíjas előfizetések száma 6,5 százalékkal meghaladta az előző évit. A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 75 ezerrel csökkent, az üzletágban tapasztalható visszaesés 9 éve tart. Ebben szerepet játszott a feltöltőkártyás előfizetések ellenőrzéséről szóló, 2017 elején életbe lépett hatósági rendelet, amely előírja az előfizetők számára a kötelező adategyeztetést - írta a KSH.

A jelentés szerint a mobilhálózat adatforgalma továbbra is folyamatosan nőtt: több mint kétharmadával, 124 petabyte-ra 2020. első negyedévében.

A KSH közölte, hogy a negyedévben a mobilhálózatból indított hívások száma (2,0 milliárd darab) 3,8 százalékkal, a mobiltelefonálással töltött összes idő (6,3 milliárd perc) 6,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Egy mobil-előfizetésre átlagosan napi 5,5 perc beszélgetés jutott.

A négy negyedév gördülő - negyedévről negyedévre, mindig egy negyedévvel elcsúsztatott, göngyölt - adatai szerint 2019. második negyedévétől 2020. első negyedévéig a mobilhívások száma 0,3 százalékkal, időtartamuk 3,2 százalékkal nőtt a 2018. második negyedévtől 2019. első negyedévig tartó időszakhoz mérten.

A jelentésben arra is kitértek, hogy a koronavírus-járvány alatt erőteljesen emelkedett a vezetékes internet adatforgalma, a letöltési forgalom a vezetékes hálózaton évről évre dinamikusan nő. A letöltési forgalom 61 százalékkal, a feltöltési 56 százalékkal volt nagyobb 2020 első negyedévében, mint az előző év azonos időszakában.

Az internet-előfizetések száma a negyedév végén 10,4 millió volt, 4,4 százalékkal több a bázididőszakinál. A piac koncentrációja magas, az előfizetések több mint 95 százalékát 10 szolgáltató biztosította. Az internet-előfizetések 82 százalékát egyéni, 18 százalékát üzleti szerződések adták.

A KSH szerint a vezetékesinternet-szegmens minőségi fejlődését mutatja, hogy az előfizetések a fejlett hozzáférést biztosító kategóriákban (kábeles és optikai technológiák) eltolódtak a kiemelkedően gyors sebességet biztosító tartományok irányába.

Az internet-hozzáférési szolgáltatások nettó árbevétele folyamatosan nő: a 2020. I. negyedévi változás számottevően meghaladta az előfizetésszám-bővülést. A 79 milliárd forintos árbevétel folyó áron 12 százalékkal több volt az egy évvel korábbinál, több mint fele mobilinternet-hozzáférési szolgáltatásból származott - közölte a KSH.

(Forrás: itmozaik.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)