Jump to content

Valós időben mutatja a járvány miatti leállás globális hatásait egy új weboldal

2020. 06. 25. 23:00

Valós időben mutatja a koronavírus-járvány miatti leállás globális hatásait egy új, műholdas adatokra épülő weboldal.

Az Európai Űrügynökség (ESA), a Japán Űrügynökség (JAXA) és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által csütörtökön elindított eodashboard.org oldalon a felhasználók megnézhetik, hogy a járványügyi korlátozások miként befolyásolják egyebek között a levegőminőséget vagy épp a spárga betakarítását.

A jelenleg 17 műhold adataira épülő Earth Observing Dashboard 30 környezeti, 17 gazdasági és három mezőgazdasági mutatóval szolgál.

Josef Aschbacher, az ESA földmegfigyeléssel foglalkozó szakembere szerint a légszennyező nitrogén-dioxid esetében például azonnal észlelhető változást figyeltek meg a lezárásokkal összefüggésben: Európa egyes részein nagyjából 50 százalékkal esett vissza a nitrogén-dioxid szintje áprilisban. Hasonló csökkenést észleltek az Egyesült Államokban és Kínában is eltérő időszakokban.

A szakember szerint azonban a mutatók most megint emelkedni kezdtek, mivel az autók visszatértek az utakra, és beindult az ipari termelés Európában. Dél-Amerikában viszont csökken a szennyezettségi szint, és talán Kínában is újra süllyedni kezdenek a mutatók a vírus újbóli feléledésével.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)