Jump to content

Biztonságos az 5G, de már szigorúbb sugárzási szabályzás vonatkozik rá

2020. 03. 12. 20:30

Az új szabályok mögötti szabványügyi testület szerint nincs bizonyíték arra, hogy a mobilhálózatok rákot vagy más betegségeket okoznának, az 5G-s telefonokra  azonban szigorúbb sugárzási határértékek vonatkoznak.

A szabványügyi testület több évet töltött a tudományos irodalom áttekintésével az elektromágneses terek hatásairól. Állításuk szerint az új irányelvek jobb védelmet fognak nyújtani a közelgő, magas frekvenciákat használó 5G technológiák számára – írta a BBC.

Ez az első alkalom 1998 óta, hogy az emberek védelmére frissítették az irányelveket.

A szabályok 5G telefonoszlopok helyett a készülékekre vonatkozóan állítanak új korlátokat. Előírják az úgynevezett „konzervatívabb határokat” az eszközök sugárzására, ha azok a magasabb frekvenciájú 5G-hálózatokhoz csatlakoznak.

A változások a hat gigahertz feletti frekvenciákra koncentrálnak, amelyeket jelenleg sok országban nem használnak az 5G-hez, de ezen a jövőben változhathatnak, mivel a magas frekvenciák fő előnye, hogy nagyon nagy sebességet teljesíthetnek rajtuk, igaz, csupán rövid hatótávolságon belül.

„Az új szabályok valamivel magasabb szintű védelmet nyújtanak, mint a jelenlegi irányelvek” – mondta Eric van Rongen, a Nem Ionizáló Sugárzás Elleni Védelmi Bizottság elnöke a BBC-nek.

A GSMA mobilkereskedelmi csoport kiemelte, hogy a jelenlegi 5G telefonokat nem érinti a szabályozás, mivel azok a korlátokon belül sugároznak. Az ipari bennfentesek szerint az új készülékeket már a szigorúbb irányelveket szem előtt tartva tervezik.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)