Jump to content

Több mint egymilliárd Android eszközt érint a hackelés veszélye

2020. 03. 07. 20:00

Több mint egymilliárd Android készüléket veszélyeztetnek a hackertámadások, mivel már nem védik őket a biztonsági frissítésekkel a Which? nevű tesztelésekkel foglalkozó szakoldal jelentése szerint.

A készülékek sebezhetősége miatt a felhasználók adatlopásoknak, a váltságdíjigényeknek és más rosszindulatú programok támadásainak vannak kitéve szerte a világon – írta a BBC.

Mindenki, aki 2012-es vagy annál korábban kiadott Android telefont használ, veszélyben van – írta a Which?, mely azt állítja, hogy a Google-tól nem kapott megnyugtató választ. A techóriás egyelőre a BBC-nek sem nyilatkozott.

A Google saját adatai szerint a világon az Android-felhasználók 42,1 százaléka 6.0-s vagy annál régebbi operációs rendszeren fut, amivel a legnagyobb probléma az, hogy az Android biztonsági közleménye szerint 2019-ben nem adtak ki biztonsági frissítéseket az Android a 7.0 alatti verziók számára.

Az adatok megvizsgálása után a Which? arra a következtetésre jutott, hogy világszerte öt Andorid-felhasználó közül kettő már nem kap biztonsági frissítéseket.

Az oldal ezután öt telefont, egy Motorola X-et, egy Samsung Galaxy A5-öt, egy Sony Xperia Z2-t, egy LG / Google Nexus 5-öt és egy Samsung Galaxy S6-ot tesztelt. Arra kérte az AV Comparatives nevű antivírusszoftverekkel foglalkozó vállalatot, hogy fertőzze meg a készülékeket malware-ekkel.

A kísérlet sajnálatos módon minden telefonon sikeres volt, némelyiken komoly károkat okozva.

A Which? azt állítja, elküldte megállapításait a Google-nak, ám a technológiai óriás „nem tudta megnyugtatni őket, hogy terve van azon felhasználók segítésére, akiknek az eszközeit már nem támogatja”.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)