Jump to content

Új okostelefon-alkalmazások életeket menthetnek Magyarországon

2020. 02. 10. 08:00

Új okostelefon-alkalmazások életeket menthetnek MagyarországonAz egyre fejlettebb okostelefonokra gyártott applikációk körében a hasznos és a szórakoztató alkalmazások mellett elterjedt egy új kategória, ami az életmentésre fókuszál. Magyarországon már több közbiztonsági projekt is elérhető a bajbajutottak védelmére, melyekkel megelőzhető lehet a tragédia.

Két új, magyarországi applikáció is emberéleteket menthet a hétköznapokban. Az ÉletMentő elnevezésű alkalmazást az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) csütörtökön jelentette be. Az applikáció célja, hogy a gyorsabb segélyhívás mellett megkönnyítse a mentők munkáját az elsősegélynyújtásban.

A Kezedben a biztonságod nevű alkalmazást pedig a bajbajutottak és családtagjaik, valamint a rendőrség összekapcsolására tervezték, bár utóbbi még csak Pécsen üzemel.

Könnyebben riaszthatók a családtagok és a rendőrség egy esetleges támadás esetén

A rendszer működését a Pécsi Rendőrkapitánysággal egyeztetve alakítottuk ki. A felhasználóknak csak egy teljesen ingyenes applikációt kell letölteniük, amit egy alig kétperces regisztráció után már használatba is vehetnek. Az esetleges riasztásokat egy diszpécserközpontban fogadják, ahol egy térképes felületen látható a bajbakerült pontos helyzete és elérhetősége” – mondta Rózsavölgyi Péter, a Kezedben a biztonságod alkalmazás ügyvezetője a hirado.hu-nak

Hozzátette: a riasztásokat a rendőrség által meghatározott szabályrendszer lépéseivel ellenőrzik, és az olyanokat, melyeknél felmerül a gyanú, hogy tényleg rendőri intézkedést igényelnek, továbbítják a kapitányságra.

Azokban a városokban is hasznos lehet az alkalmazás, ahol még nem épült ki hozzá diszpécserhálózat, mivel a családtagokat és barátokat „kísérőként” hozzá lehet adni a készülék figyeléséhez, így a vészjelzést minden hozzátartozó megkapja, és ezáltal a rendőrség is több személy telefonjáról értesíthető.

Az applikációt a helymeghatározás mellett olyan funkciók egészítik ki, mint a hangos riasztás – mely a támadó elijesztésére szolgál –, a gyors riasztás, valamint a családtagok értesítése.

Gyorsabb, egyszerűbb, hatékonyabb

Az alkalmazás lényege, hogy ha megtámadnak valakit, vagy fenyegetve érzi magát, akkor telefonhívás nélkül tud segítséget kérni. A riasztás pár másodpercen belül eljut a szeretteihez és akár a rendőrséghez is a pontos helyzetével együtt” – magyarázta Rózsavölgyi Péter, aki azt is kiemelte, hogy a 112-re befutó hívások mindig a bajbajutott helyének meghatározásával kezdődnek, amivel súlyos percek telhetnek el.

A riasztások kezelésére egyelőre csak Pécsen fejlesztettek ki hálózatot, a téves segélykérések szűrését a városban diszpécser hálózattal végzik.

Amennyiben a városodban ki van építve központi segélykérő diszpécserhálózat, úgy a riasztásod befut a közterület felügyelethez, akik megpróbálják felvenni veled a kapcsolatot, ehhez éles módban kell lennie az alkalmazásnak. Ha a hívásra nem reagálsz, rendőrök sietnek a segítségedre, akik a profil adatlapod és aktuális pozíciód alapján tudnak tájékozódni” – olvasható az applikáció weboldalán.

Rózsavölgyi Péter tájékoztatása szerint az applikáció – melyet már több mint 50 ezren töltöttek le –, elsősorban a pécsi rendőrséggel való együttműködés révén, eddig több ízben mentett életet, esetenként még a beépített funkciók egyike is elég volt a baj elkerülésére. „Volt már példa arra is, hogy az úgynevezett hangosriasztás-funkciónk előzött meg támadást, mert a támadó, aki követte a hölgyet, ennek hatására elfutott” – tette hozzá.

ÉletMentő OMSZ-alkalmazás a bajbajutottak segítségére

Az Országos Mentőszolgálat és az ÉletMentő-applikációt fejlesztő cég csütörtökön egy közös budapesti sajtótájékoztató keretein belül jelentette be az alkalmazást, mellyel a mentőket és a bajbajutottakat szeretnék hatékonyabban segíteni.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója azt mondta, hogy az alkalmazás megkönnyíti a mentők riasztását és munkájukat is, mert a diszpécser azonnal látja az előre feltöltött egészségügyi adatokat és a bajban lévő pontos helyzetét.

Az alkalmazás elsősegélynyújtáshoz szükséges információkat is tartalmaz, és egyebek mellett megmutatja a segítségre szorulóhoz legközelebb eső gyógyszertárt, egészségügyi ellátóhelyet is – ismertette.

Budai J. Gergő, az applikációt kifejlesztő Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy az alkalmazás a legkritikusabb pillanatokban nyújt segítséget. Gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a segélyhívást, hiszen egy gombnyomással hívhatók a mentők, és a bajbajutottak gyors, pontos megtalálását is segíti.

Kifejtette: az applikáció Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban már működik, ikonos kialakításának köszönhetően pedig az is tudja használni, aki nem beszéli az adott nyelvet vagy állapota miatt nem tud beszélni.

Az alkalmazás Android- és iOS-rendszeren is elérhető, valamint minden mobilhálózaton működik. A híváskezdeményezés és az adatküldés ingyenes.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)