Jump to content

Tőzsdére készül az OXO csoport

2020. 01. 16. 18:24

Egységes portfólióba rendezte befektetéseit és OXO Technologies Holding néven új ernyőcéget alapított az OXO csoport; az átalakítással az a terv, hogy 2021 első felében a teljes portfólió elérhető legyen a nyilvános piacon.

A 2014-ben alapított OXO több mint harminc cégből álló portfóliót épített fel, ebben vannak korai stádiumban lévő technológiai startupok és növekedési fázisban lévők - mondta Pongrácz Dávid, az OXO Ventures befektetési igazgatója a csoport új szerkezetét és terveit bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A portfólió értéke a legfrissebb, 2019 végi értékelés szerint meghaladja a 2,8 milliárd forintot.

A holdingot 2,5 milliárd forint saját tőkével alapították, 15 intézményi és magánbefektető csatlakozott, az alapító okiratban vállalták a 24 hónapon belüli bevezetést a Budapesti Értéktőzsdére - ismertette Botond Szabolcs, az OXO csoport befektetője, hozzátéve, hogy a következő fél évben, még a tőzsdei bevezetés előtt be kívánnak vonni újabb befektetőket.

A szakember szerint a technológiai szektor növekedési- és hozampotenciálja továbbra is jelentős, de nagy szórás van a teljesítményekben, a befektetők számára többet jelent a teljes portfólió értékelése, különösen annak várható hozama.

Oszkó Péter, az OXO csoport alapító-tulajdonosa hangsúlyozta, a kialakított befektetési konstrukció lehetővé teszi szélesebb befektetői kör megszólítását. Olyan magán- és intézményi befektetők is megjelenhetnek majd a technológiai innovációk befektetési piacán, akik rövidebb, néhány éves időtávban gondolkodnak, és akik a magas kockázatok miatt eddig nem léptek be erre a piacra.

(Forrás: itmozaik.co.hu;penzugyguru.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)