Jump to content

Rendhagyó droidokat is bemutattak a CES-en

2020. 01. 06. 18:18

Egy pincérnek szánt robotmacska mellett számos rendhagyó droidot fedtek fel a világ legnagyobb tech expóján, a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n (CES).

A CES 2020 hivatalosan január 7-től 10-ig tart, azaz akkor tárulnak ki a látogatók számára a show ajtajai, de a sajtótájékoztatók és a média számára tartott bemutatók már vasárnap – magyar idő szerint este 10 órakor – elkezdődtek.

Az expón bemutatott mesterséges intelligencia robotok közül a legnagyobb figyelmet a kínai PuduTech által kifejlesztett, személyiséggel felruházott éttermi robotmacska, a BellaBot kapta.

A cég korábbi modelljének képernyővel ellátott utódján macskaarc-animációk láthatók, és az asztalokhoz érkezve nyávog, hogy ezzel ösztönözze az ügyfeleket az ételeik átvételére – írta a BBC.

A robotot további „képességekkel” is felruházták, ha például az étkezők a fülét simogatják, kezdetben örömmel reagál. „A gazda keze olyan meleg” – köszöni meg a kedves gesztust az előre beprogramozott válasszal. Ha azonban az ügyfelek túl sokáig folytatják a kényeztetést, a macskabot kedélye megváltozik. „Dühös lesz, amivel emlékezteti a vendégeket, hogy ne szakítsák félbe a munkáját” – magyarázza a cég.

A PuduTech a robottal a kínai étterem-tulajdonosokat célozza meg, akik a cég szerint nehezen találnak elég alkalmazottat a felszolgáló személyzetbe.

A cég meglévő robotjait már világszerte kétezer étteremben használják. Az új eszközt egy futurisztikus étkező megjelenését keltő kiállító téren tervezik bemutatni a kedden megkezdődő CES-en.

„A BellaBot azonban nehezebben funkcionálhat a valóságban” – közölte Paolo Pescatore, a PP Foresight tech tanácsadója, aki szerint csúcsidőben gondot okozhat a robotnak a mozgás az étteremben. Ennek ellenére hozzátette, hogy a vendéglátóegységeknek várhatóan egyre nagyobb mértékben kell majd az automatizálásra támaszkodnia.

 

Jógázó robot jelenti az előrelépést a mozgásvezérlésben

Az UBTech Walker botjának legfrissebb verzióját is bemutatták a rendezvényen. A modell számtalan tajcsi- és jógapózt képes végrehajtani, amivel a gyártó állítása szerint hatalmas előrelépést képvisel mozgásvezérlésben.

A jógapozíciók bemutatása közben folyamatosan nyomon követi a súlypontját – olyan dinamikus (mesterséges intelligencia), amelyet a felhasználók elvárnak egy robottól, amely az otthonukban él” – magyarázta Jeff Gordon, az UBTech szóvivője, aki azt is hozzátette, hogy a robot a lépcsőn közlekedve is képes a nehéz tárgyak szállítására a házban.

A Walker bot legújabb modellje egyebek mellett képes még bevásárlókocsit tolni, képeket rajzolni és italt tölteni.

A WC-papír-szállító robotokra még várni kell

A legszokatlanabb droiddal a Procter & Gamble kötelékébe tartozó Charmin állt elő. Az amerikai cég a WC-k és fürdőszobák kiegészítésére fejlesztett ki robotasszisztenst.

Képzelje el, hogy a mellékhelyiségben van, elfogyott a WC-papír, és senki sem hallja a kiáltását” – mondta Gregg Weaver, a P&G kutatója a BBC-nek, majd így folytatta: „A RollBot megtalálja otthonában, és egy új tekercset szállít önnek.”

A RollBot okostelefonon kereszül, bluetooth segítségével vezérelhető. Gyártója azonban jelenleg nem tervezi, hogy kereskedelmi forgalomba helyezi.

Még furcsább robotok érkezhetnek a jövőben

Pescatore szerint a hardver és szoftver fejlődése révén a robotok fokozatosan, egyre jobban képesek lesznek kifejezni magukat és utánozni az emberi képességeket.

Ez az egyik leggyorsabban növekvő technológiai trend. Az elkövetkezendő években sokkal furcsább robotok érkezhetnek” – tette hozzá.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)