Jump to content

Újabb piacokat készül felfalni a Foodvisor

2019. 12. 12. 19:33

Az Egyesült Államokban terjeszkednének az alkalmazás fejlesztői, az app a többi között felismeri az egyes élelmiszereket, kalóriát számol és követi a felhasználó fogyását.

A tudatos táplálkozást segítő francia cég december elején jelentette be, hogy az első kör után újabb 4,5 millió dolláros tőkebefektetést gyűjtött össze. A pénz nagy része az Agrinnovation kockázatitőke-alaptól és üzleti angyaloktól, vagyis magántőkével beszálló, korábbi sikeres vállalkozóktól érkezett. Eddig összesen 5,3 millió dollár külső tőkével gazdálkodhat a társaság.

A jövő élelmiszeripara: innovációk az állatbarát hústól a receptalgoritmusig – Olvassa el ezt a cikkünket is!
A Foodvisor táplálkozási naplót hoz létre, melyben a felhasználók nyomon követhetik, hogy mikor, mit ettek-ittak. A mesterséges intelligencián alapuló applikáció a számítógépes látást és a mély tanulást (deep learning) is használja.

Elég csak lefényképezni, hogy mi van a tányéron, az algoritmus pedig beazonosítja az összetevőket, valamint az adag méretét, és ezek alapján kiszámolja az étel tápanyag-összetételét. A startup szerint az alkalmazás jelenleg mintegy 1200 ételfélét képes elismerni és folyamatosan tanulja a továbbiakat.

Az amerikai piac jelentheti a jövőt

A mostani forrást a Foodvisor amerikai piacának bővítésére tervezi fordítani. Az ügyvezető a közleményükben kihangsúlyozta, hogy bár az Egyesült Államok lakosságának 70 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, saját felhasználóiknak csak ötöde él az USA-ban.

A fogyás a konyhában, míg a fittség a konditeremben kezdődik – tartja a mondás. Ezért is lényeges, hogy aki fogyni szeretne vagy figyelne egészségére, pontosan kövesse, mit eszik. A felhasználók által kifejezetten jónak értékelt, eddig 1,8 millió ember által letöltött alkalmazás ismertetője szerint érdemes alkalmanként 5 másodpercet rászánni a tányér tartalmának „feltöltésére”, mivel a táplálkozási napló használatával kétszer nagyobb az esély a kitűzött célok elérésére.

Ez persze nemcsak a Foodvisor kamerás megoldásával lehetséges. A Bite.ai fogyasztóknak kínált applikációja és a más cégek által is használható alkalmazásprogramozási felülete (API) szintén alkalmas a különböző élelmiszerfajták azonosítására.

Személyre szabott ajánlatok

A 2018-ban elindult alkalmazás iOS és Androidos változatban, francia, angol, német és spanyol nyelven is hozzáférhető. Az egyszerűbb, ingyenes változat mellett létezik egy havi 5 és 7 dollár közti, személyre szabott tanácsokat és ajánlásokat kínáló prémium verzió is. Ezzel nemcsak a kalória- és tápanyagbevitelt, hanem a fizikai aktivitását és a kitűzött célok elérését is nyomon követheti a felhasználó - írja az iotzona.hu.

(Forrás: itmozaik.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)