Jump to content

Semmi nem marad rejtve Kínában

2019. 10. 17. 15:36

A kínai kutatók által kifejlesztett 500 megapixeles, ultra hatékony kémkamera futurisztikus tulajdonságai közé tartozik a valós idejű nyomkövetés és az arcfelismerő technológia is – írja a The Sun.

Az eszköz hatalmas megapixel értéke hasonlít azokhoz a kamerákéhoz, amelyek a távoli galaxisokat figyelik az űrben, felbontása pedig ötször részletesebb, mint az emberi szemé. A megfigyelő kamerát a Fudan Egyetem és a Csangcsun Optikai Intézet tudósai fejlesztették ki.
 
Egyelőre csak a kínai állampolgárok megfigyelésére használják
 
A kínai állami média szerint az eszköz katonai, nemzetvédelmi és közbiztonsági célokra is hasznos lehet. Azzal, hogy hatalmas tömegben, gyorsan kiválasztja az egyéneket, hasznos eszköz lesz a Kínában már egyébként is kiterjedt felügyeleti hálózat számára. Becslések szerint Kínában 170 millió CCTV-kamerát telepítettek már. Ez azt jelenti, hogy a lakosságból minden tizenkettedik emberre jut egy kamera.
 
 
Kína hosszú ideje foglalkozik a mesterséges intelligencia közvédelmi felhasználásával
 
Az ország más technológiákon is dolgozik, hogy szemmel tartsa polgárait. Tavaly a kínai hatóságok új, „járásfelismerőnek” nevezett megfigyelő eszközt vezettek be, amely még a legjobban megtervezett álruhákon is „átlát” azzal, hogy azonosítja az adott személy járását. A járásfelismerő a hírek szerint akár 50 méter távolságról képes azonosítani az embereket, még akkor is, ha hátat fordítanak, vagy el van takarva az arcuk.
 
A technológia egyébként nem új keletű. Japánban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban már több mint egy évtizede dolgoznak tökéletesítésén a tudósok.
(Forrás: itmozaik.co.hu/hirado.hu, kép:pixabay.com)