Jump to content

Okoseszköz mutatja ki a vízben lévő toxinokat

2019. 09. 16. 10:00

A kék-zöld alga virágzásakor a vízben megjelenő cianobaktériumok nagy mennyiségű elszaporodása káros anyagok, úgynevezett cianotoxinok megjelenéséhez vezethet, ami emberre és állatra egyaránt veszélyes lehet.

Minél előbb észlelik tehát ezeket a toxinokat, annál jobb – és itt jön képbe egy új, okostelefonhoz csatlakoztatható készülék.

Amikor a vízügyi szakemberek ellenőrzik az algák virágzásának korai jeleit a tavakban vagy folyókban, vízmintákat vesznek, amelyeket aztán laboratóriumba küldenek. A minták elemzésének idejére azonban a virágzás rendszerint már eléri azt a szintet, amikor a lakosságot figyelmeztetni kell(ett volna).

Ennek elkerülésére az Észak-Karolinai Állami Egyetemen a Qingshan Wei egyetemi adjunktus vezette kutatócsoport megalkotta a világ első hordozható cianotoxin-detektáló rendszerét. A felhasználóknak egyszerűen egy csepp vizet kell helyezniük egy chipre, amelyet azután egy okostelefonra szerelhető olvasókészülékbe kell belerakni.

A chipet egyszálú DNS (ss DNA = single-stranded DNA) festékkel kezelték elő, amelyet aptamerek molekulákkal kombináltak. Az aptamerek képesek kötődni bármilyen mintában lévő célmolekulához, és ezzel fluoreszkálást okoznak. Ennek köszönhetőn az okostelefonos alkalmazás már öt perc alatt képes figyelmeztetni a felhasználókat a négy leggyakrabban előforduló cianotoxin típus jelenlétére és szintjére.

Azonban ez a módszer az ivóvíz vizsgálatára egyelőre nem alkalmas – hívta fel a figyelmet Wei.

A kutatók jelenleg a rendszer „finomhangolásán” dolgoznak. Céljuk, hogy ne csak azt lehessen megállapítani a fejlesztés segítségével, lehet-e például egy szabadidős program esetén fürdeni az adott vízben, hanem az ivóvíz minőségét is lehessen ellenőrizni vele.

Egy mérőkészülék gyártási költsége jelenleg 70 dollár alatt van, miközben a chipek darabja kevesebb mint egy dollár. Ha a fejlesztés később esetleg kereskedelmi forgalomba is kerül, mindenképpen megfizethető terméknek kell lennie – hangsúlyozták a szakemberek - írja az m2mzona.hu.

(Forrás: itmozaik.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)