Jump to content

Graphisoft: az épületinformációs modellezés javítja az építőipar hatékonyságát

2019. 07. 10. 15:00

A BIM (Building Information Modeling) épületinformációs modellezés használata javítja az építőipar hatékonyságát, ezt ismerte fel a kormányzat is, amikor az idén elindított építésgazdasági stratégiában nagy hangsúlyt helyezett ennek a digitális megoldásnak a bemutatására, elterjesztésére - mondta az építész szoftvereket fejlesztő Graphisoft SE Magyarországért felelős igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón. 

Reicher Péter szerint a nagy építőipari cégek számára elsősorban az 1 milliárd forintos beruházásoknál éri meg használni a BIM-et, segítségével számottevő összeget takaríthatnak meg a vállalkozások.     

Az épületinformációs modellezés rendszere nemzetközi szinten, főként Japánban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Szingapúrban, Hongkongban már elterjedt, ráadásul ezekben az országokban a BIM jogszabályi hátterét is kidolgozták már. Az Európai Unióban idén év végén várható a BIM használatának jogi szabályozása, ez biztosan hatással lesz Magyarországra is, ahol a BIM-szemlélet elterjedésének nem a cégek és nem a piac az akadálya, hanem az azt használni tudó mérnökök hiánya, ugyanis a ma az egyetemekről kikerülő, frissen végzett mérnökök nem tanulják meg a BIM használatát, és a használatához szükséges képességeket sem sajátítják el.     

Reicher Péter ugyanakkor megjegyezte, hogy már elindultak pozitív folyamatok, példaként a Magyar Mérnöki Kamara ősszel induló BIM mesteriskoláját említette, valamint, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karán 2020 februárjától jelennek majd meg az építőipar digitális újításainak megismeréséhez szükséges tantárgyak.     

A BIM egyetemi szintű képzésére elsősorban azért van szükség, mert ez a modell-rendszer egyszerre követeli meg a felhasználótól az építészmérnöki vagy az építőmérnöki tudást, az informatikai ismerteket és az angol szaknyelv ismeretét. Ez a tudás egymásra épül, hiszen ez az építőipari adatbázis a tervezés első lépésétől, a design kialakításán keresztül, a kivitelezésen át, az üzemeltetésig mindent lefed, és minden munkafolyamatnál pontosan megmutatja a költségeket is. Ebből következően a BIM használata a munkaerő optimális kihasználásában, a költségek minimalizálásában, az esetleges hibák gyors és hatékony kijavításában is segítséget nyújt.     

Reicher Péter kiemelte, a világon elsőként a Graphisoft fejlesztette ki a BIM technológiát lehetővé tévő építészeti tervezőszoftvert, az Archicadot. A vállalat évek azon dolgozik, hogy a világban elérhető tervező, design, kivitelezésnél, illetve az építkezés költségeinek meghatározásánál használható szoftvereket megvásárolja és beintegrálja az Archicad rendszerébe, így tegye elérhetővé ezeket a digitális megoldások a magyar építőipari cégek számára is.   

A társaság magyarországi vezetője a Graphisoftról elmondta, hogy a cég a világ három legnagyobb építész szoftvergyártója közé tartozik, több mint 10 országban van saját leányvállalata (többek között az Egyesült Államokban, Mexikóban, Németországban, Olaszországban, Kínában, Japánban), és több mint 100 országban értékesítési hálózattal van jelen. A Graphisoft a német Nemetschek csoport tagja, amely Európa legnagyobb építőipari szoftverfejlesztő és értékesítő vállalatcsoportja.     A Graphisoft 2018-ban Magyarországon több mint 1 milliárd forintos forgalmat bonyolított, árbevétele a szoftverek értékesítéséből származott. A Nemetschek csoport árbevétele 2018-ban 461 millió euró volt, ami 17 százalékos növekedés a 2017-es eredményhez viszonyítva - ismertette Reicher Péter.     

(Forrás: itmozaik.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)