Jump to content

Csökkentheti a forgalmi dugókat a részletes digitális térképezési technika

2019. 05. 14. 16:10

A technológia képes felismerni és osztályozni mindent, a közlekedési lámpáktól az útjelző táblákon át a villanyoszlopokig.

Egy rendszer, amely az út menti infrastruktúrát valós időben és részletességgel térképezi fel, és ezzel csökkenhet például az útfelújításból adódó forgalmi dugók száma.

A technológiát az inteles Mobileye fejlesztette ki a nemzeti brit térképészeti ügynökség számára, az Ordnance Survey (OS) számára, hogy létrehozza az első olyan részletes térképet, ami tartalmazza az összes járda, az utat összekötő oszlop, lyuk és tábla adatait országszerte.

A Mobileye a gépjárművezetést támogató rendszerén (ADAS) alapul, amely a közúti felfestések, hálózati dobozok, közlekedési lámpák, útjelző táblák, közúti lámpák, aknafedelek és a vízelvezető rácsok utcaszintű nézetének rögzítésére szolgál.

A Mobileye kameratechnológiájával felszerelt kisteherautók és autók flottái utazás közben képesek lesznek számos adatot rögzíteni, felderíteni, feldolgozni és elküldeni azt a felhőre, majd ezt követően az operációs rendszerre.

„Ezek az adatok lehetővé teszik számunkra, hogy a világ összes útját és eszközét is feltérképezzük. Olyan információval gazdagodott, hogy leképezhessük az olyan eszközöket, mint az aknák, vagy meg tudjuk különböztetni a telefonfülkét, és a térképhez is hozzá lehessen adni, úgyhogy a határ a csillagos ég” – részlezte Tal Babaioff, a Mobileye vezetője a Reutersnek.

Vélhetőleg a közüzemi szektor lesz a piacon az első, ami kihasználja az új fajta adatokat. Úgy vélik, így csökkentheti a csövek vagy kábelek véletlen sérülésének számát. Számos olyan piacról számítanak ügyfelekre, mint például az villamosenergia-ágazat és az infrastruktúra.

Például a Northumbrian Water brit vízellátó cég évente több, mint 100 000 lyukat ás a brit utakon és járdákon, és több mint ezer gépkocsival csatlakoznak a technológiához.

„Meg tudja-e mondani például a gázcsap és a vízleállító csap közötti különbséget? Meg tudná mondani, hogy van-e egy emelt akna az úton, és lehetővé tesszük, hogy reaktívabbak legyünk, és ezt megelőzzük, mielőtt probléma keletkezne” – mondta Clive Surman-Wells, a Northumbrian Water üzemeltetési menedzsere.

A technológiai próba megalapozza az új adatokat, amelyek elengedhetetlenek lesznek a feltörekvő technológiai piacok számára, beleértve a csatlakoztatott és autonóm járműveket és az 5G-t.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)