Jump to content

#SaferInternetDay – mi kell ahhoz, hogy ne olvashassa bárki a netes levelezésünk?

2019. 02. 05. 18:00

Ma van a nemzetközi biztonságos internet nap (Safer Internet Day – SID), aminek margójára az ESET IT-biztonsági vállalat számos hasznos tippet adott az internetezőknek a biztonságosabb online levélváltás érdekében.

A cég közleménye felidézi: bár a közelmúltban felderített adatlopási esetben 773 millió e-mailcím és 21 millió jelszó került a bűnözőkhöz, mégis kevesen vannak tudatában annak, hogy az elküldött e-mail ugyanolyan nyitott lehet, mint egy postai képeslap.

A szakértők szerint a legtöbb szervezet és e-mail-szolgáltató rendelkezik valamilyen szűréssel, hogy segítse az adatfolyam zavartalanságát, és az ismert spam, adathalász és vírusos üzeneteket tartalmazó feketelistával igyekszik kiszűrni a nem kívánt tartalmat. Sok cég alkalmaz ennél fejlettebb módszereket, ezek egyike a csatolmányok típusának szűrése. Az ellenőrzés mindig fontos a szakértők szerint, mivel nem létezik eleve biztonságos fájltípus.

Az e-mail fiókokhoz tartozó védelmi megoldások mellett hatásos a kétfaktoros azonosítás is, amikor a felhasználó a belépési adatok megadása után SMS-ben, okoseszközre telepített alkalmazáson keresztül vagy e-mailben kap egy megadandó kulcsot a belépéshez. Szintén hasznos a végponttól végpontig terjedő megoldás, amikor az üzenetet titkosítják a küldőnél még mielőtt az eljutna a hálózatra, majd a fogadó gépe dekódolja.

A biztonságos internet napot 2004 óta tartják az év második hónapja második hetének második napján, Magyarország 2008-ban csatlakozott a kezdeményezéshez.

(Forrás: itmozaik.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)