Jump to content

Mi várható 2019-ben az információtechnológia világában?

2018. 12. 21. 13:55

2018-ban a korábbi előrejelzéseknek megfelelően a vállalatokat elsősorban az foglalkoztatta, hogy miként tudják felhasználni a rendelkezésükre álló óriási adatmennyiséget, optimalizálni a multicloud környezeteket és biztonságosabbá tenni informatikai rendszereiket. Ezek a trendek jövőre is érvényesek lesznek.

Az előttünk álló 2019-es évet egyszerre jellemzi majd az „evolúció”, azaz a már létező trendek bővülése és fejlődése, és az az igény, hogy a digitalizációt és az új technológiákat minden eddiginél gyorsabban adaptáljuk az üzleti folyamatokba – összegezte a Cisco. A szakemberek a rendelkezésünkre álló tanulmányok és információk alapján idén is közreadták a technológiai előrejelzésüket.

Hétköznapivá válik az AI és az ML

Az elmúlt években gyorsan fejlődött a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML). Ezt leginkább az ML-kész adatkészletek könnyebb elérhetősége, a számítási teljesítmény növekedése, valamint az alkalmazott matematika fejlődése tette lehetővé.

Az önvezető autók és a humanoid robotok megragadták a közvélemény fantáziáját, miközben az üzleti szereplők igyekeznek felmérni, hogy mi szükséges az AI-ML hatékony bevezetéséhez.

Ahhoz, hogy a vállalatok alkalmazni tudják az AI és ML megoldásokat, fontos a megfelelő digitális háttér: az adatgyűjtési és az adatmegőrzési folyamatoknak készen kell állniuk, illetve megfelelő számítási kapacitásra van szükség, ami képes vizualizált információkat előállítani.

2019-ben az AI és az ML az önálló döntések meghozatala helyett még inkább csak támogatást nyújt a felhasználóknak. Az adatközpontú fedezeti alapok például már ma is nagyban támaszkodnak a gépi intelligenciára az új kereskedési modellek kialakításában. A munkaerőhiány miatt a HR-részlegek szintén a mesterséges intelligenciát hívják segítségül, hogy megtalálják és megtartsák a legalkalmasabb munkatársakat.

A Cisco elsősorban valós, gyakorlati problémák megoldására használja az AI-t és az ML-t. Például hatalmas mennyiségű hálózati adatot elemeznek, kiberbiztonsági fenyegetéseket azonosítanak, vagy zökkenőmentes munkafolyamatokat biztosítanak. A DNA Analytics szolgáltatásuk képes kinyerni a felhasználók anonim adataiból a hálózati telemetria információkat, azonosítja a mintákat és segít az üzemeltetőknek, hogy átfogó képet kapjanak a hálózatuk működéséről. Így csökkenthetők a hálózati üzemeltetés költségei, és növelhető a biztonság.

A cég titkosított forgalomelemzés (Encrypted Traffic Analytics - ETA) megoldása a gépi tanulást használja a rosszindulatú titkosított programok megtalálására a hálózati forgalomban, anélkül, hogy visszafejtené azokat. A Cisco WebEx Assistant pedig képes megérteni az egyszerűbb szóbeli utasításokat.

Az internet hihetetlen mértékben bővül

A cég Visual Networking Index (VNI) jelentése szerint 2022-ben az adatforgalom nagyobb lesz, mint az internet elindítása óta eltelt 32 év alatt összesen. Az adatforgalom folyamatosan növekszik: a globális IP alapú adatforgalom 2017 és 2022 között várhatóan háromszorosára bővül, 26%-os éves növekedési ütemet produkálva.

2022-re a globális népesség 60 százaléka lesz internethasználó. Közben maga a világháló is jelentősen átalakul a testen viselhető eszközök, az okosotthonok és az önvezető autók révén. Az IoT-szenzorok kiterjedt hálózata kevésbé látványos, de jelentős hatása van az iparban, a mezőgazdaságban, a logisztikában vagy az intelligens városi parkolórendszerekben.

2022-re több mint 28 milliárd eszköz csatlakozik majd az internetre, és ennek több mint 50%-a gép-gép (M2M) kapcsolat lesz.

Az emberi és a machine-to-machine kapcsolatok a szélessávú, a Wi-Fi és a mobil adatforgalom gyorsulását eredményezik. Az átlagos vezetékes szélessávú és Wi-Fi kapcsolat sebessége 2022-re kétszeresére nő, míg a mobilkapcsolatok sebessége több mint háromszorosa lesz a 2017-es értéknek - írja az m2mzona.hu

(Forrás: itmozaik.co.hu;m2m.hu | Kép: pixabay.com)