Jump to content

A DeepMind, Elon Musk és még néhányan felesküdtek, hogy nem készítenek önműködő AI fegyvereket

2018. 07. 18. 15:56

Több mint 2400 egyén és 160 cég és szervezet csatlakozott aláírásával ahhoz a fogadalomhoz, amelyben deklarálják, hogy a jövőben nem vesznek részt és nem is támogatnak olyan fejlesztéseket, gyártást vagy kereskedelmet, ami önműködő halálos fegyvereket használ.

A Future Life Institute bejelentette, hogy neves személyek és cégek ezrei kötelezték el magukat azon kezdeményezésük mellett, amely kimondja, hogy az aláírok, nem vesznek részt automatizált halálos fegyverek készítésben. Az aláíró személyek és szervezetek között olyan nevek szerepelnek, mint a Google DeepMind és az Xprize Foundation, illetve az AI fejlesztések egyik legismertebb és leghangosabb kritikusa, Elon Musk. Az aláírók összesen 90 országot reprezentáltak, s céljuk, hogy a kormányok törvényt is hozzanak a fentebb említett fegyverek létrehozása ellen.

A Googlenél már korábban letették azokat az alapelveket, amelyek biztosítják, hogy náluk ne folyhasson olyan projekt, amely emberi életek kioltását célzó fegyver létrehozásához vezet. Egészen pontosan a cég politikája kimondja, hogy nem terveznek olyan mesterséges intelligenciát, amely fegyverként használható.

Elon Musk 2015-ben 10 millió dollárt adományozott a Future of Life Institute-nak, méghozzá olyan kutatási programok támogatására, amelyek biztosítanák, hogy a mesterséges intelligenciák fejlesztése az emberiség javát szolgálja.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)