Jump to content

A prémium készülékek biztonságát nyújtja a Huawei Y szériája

2018. 07. 13. 15:41

Gyakori tévhit, hogy egy okostelefonnak drágának kell lennie ahhoz, hogy a legújabb technológiákhoz és a legbiztonságosabb szolgáltatásokhoz hozzáférhessünk. A Huawei új Y szériája azonban bebizonyította, hogy már a belépő kategóriás telefonok is rendelkezhetnek a „nagyok” előnyös tulajdonságaival, főleg ha a biztonságról van szó.

Évekkel ezelőtt a filmvásznon ámulva néztük a szuperkémek küldetéseit és azt, milyen rafináltan használják az ujjlenyomatos zárakat vagy a retinaszkennert. Ma már az úgynevezett biometrikus azonosítást (azaz mikor a felhasználó bizonyos testi jegyei szolgálnak „jelszóként”) egyre több helyen alkalmazzák, s az utóbbi egy-két évben az okostelefonoknak hála már földi halandók is kipróbálhatták a technológiát – legalábbis azok, akik megengedhették maguknak a legdrágább készülékek megvásárlását.

Az arc és ujjlenyomat felismerés terjedését elsősorban a biztonság hajtja, hiszen a telefontulajdonosok jelszavainak feltöréséhez sok esetben nem kell hiperintelligens hackerkirálynak lenni: sokan olyan belépési kódot adnak meg, amit az otthoni számítógépükön, az email vagy social média fiókjukhoz is használnak és gyakori megoldás a név, illetve a születési dátum kombinálása is, amivel akaratlanul is nagy veszélynek teszik ki a telefonon tárolt adatok, személyes tartalmak biztonságát.

A Huawei most bemutatott Y szériája azzal dobott nagyot, hogy már az alsó-középkategóriás telefonjaiba is beépítette a biometrikus képernyő-feloldási módok használatát.  Az Y6 2018 és az Y7 Prime 2018 beépített arcfelismerő funkcióval lettek felszerelve, sőt az Y7 Prime 2018 esetében ehhez még ujjlenyomat olvasó is társul.

Jó hír az arcfelismeréstől ódzkodóknak, hogy a közhiedelemmel ellentétben egy egyszerű portréfotóval nem kerülhetnek illetéktelenek kezébe a telefonunk adatai. A Huawei Y széria készülékei előlapi kamerájuk segítségével – az emberi arc 1024 referencia pontját figyelik – azonosítják a tulajdonos arcát és csak ezt követően oldják fel a kijelzőt.   (Az Y6 2018 esetében egy 5,7 hüvelykes HD+ (1440 x 720), FullView 18:9-es képarányú, az Y7 Prime 2018 esetében pedig 5,9 hüvelykes 2.5D HD kijelzőről van szó). Az arc biometrikus belépési kódként való használata a másodperc törtrésze alatt nyújt gyors, biztonságos képernyő-feloldási lehetőséget a Huawei Y6 2018 és Y7 Prime 2018 tulajdonosai számára úgy, hogy a professzionális védelemnek a pénztárcájuk sem látja kárát.

Az Y széria szuperképességei természetesen nem merülnek ki a biztonságos képernyőfeloldásban.  A gyártó AR- és automatikus képjavító funkcióval is felszerelte az Y6 2018-at, emellett a készülék igazi erőssége a térhatású hangzása, amelyet a Huawei Histen technológiája biztosít. Az Y6 2018 képes más telefonokhoz kapcsolódni és valós időben lejátszani ugyanazt a zeneszámot, illetve a népszerű karaoke alkalmazások használatakor is tökéletes hangzást nyújt.

Ha már Y széria, akkor érdemes egy pillantást vetni a sorozat legkisebb, és egyben legkedvezőbb árú tagjára, a Huawei Y5 2018-ra is.  A kistestvér legnagyobb erőssége a nagy képernyője, amely egy átlagos 16:9 méretű kijelzőhöz képest akár 12,5%-al több tartalmat képes megjeleníteni. Az Y6 2018-hoz hasonlóan ez a készülék is 5 MP-es előlapi kamerával, valamint 8 MP-es hátlapi kamerával rendelkezik. Az előlapi szelfi kamera a tónusjavító vakunak köszönhetően automatikusan észleli az arc megvilágítását és a több lépésben állítható fényerő-szinteknek köszönhetően a felhasználó természetes hatású, kiváló minőségű fotókat készíthet. A készülék mindemellett 3020 mAh-s akkumulátort is kapott, amellyel a felhasználók akár 13 órán át nézhetnek folyamatosan videókat, vagy akár 62 órán át hallgathatják kedvenc zeneszámaikat.

(Forrás: szerkesztőség)