Jump to content

Törökországban is eljött az Uber vége

2018. 06. 04. 14:26

Az Ubernek vége, jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök. A cég lehúzhatja a rollót Törökországban, akiket pedig rajta kapnak, hogy megszegik a tilalmat azok komoly büntetésre számíthatnak.

Egyhamar nem fogunk újra Uber-sofőröket látni Isztambul utcáin. A török állam betiltotta a szolgáltatást az egész országban, akiket pedig elkapnak, hogy tovább űzik az ipart, azok 50 büntető pontra számíthatnak, amit csak nagyjából 180 ezer forintnak megfelelő líra kifizetésével törölhetnek el.

A tilalmat az isztambuli Ramadan vacsora után kotyogta el az elnök, de azóta már parancsba is kapták a hivatalos szervek. A gond az volt, hogy az országban az Uber egy nagyjából 760 dollár értékű licence alatt futott, míg a hivatalos taxisoknak 360 000 dollárba került a dolog. Erdogan elmondása szerint, lehetetlen volt taxisként alternatívát nyújtani ugyanolyan olcsó áron.

Mindenki az Uber reagálására vár, akinek ügyebár elviekben továbbra is elérhető a szoláltatása Törökországban, habár június 4-én esedékes a megjelenésük a bíróságon. A kritikusokat nem győzte meg a hír, hogy végül valóban olyan döntés születne, aminek eredményeként teljesen leállítanák az Uber szolgáltatását az országban, ugyanakkor az elnök meglehetősen magabiztosnak tűnt.

Azért az Uber vállalatot se kell félteni. Nem ez az első, hogy megpróbálják kitiltani őket valahonnan. Nemrég kerülték el a kitiltást Egyiptomban és Csehországban, de nem volt mindig ilyen szerencséjük. Elég szétnézni nálunk, vagy Londonban.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)