Jump to content

A Facebook elismerte, hogy későn reagált a hamis hírekre

2018. 05. 31. 08:35

Tovább zakatol a Facebook bocsánatkérő kampánya. Ezúttal  Sheryl Sandberg COO és Mike Schroepfer CTO nézet szembe kemény kérdésekkel a minap, a Code Conference eseményen.

A Facebookot továbbra is kellemetlen kérdésekkel bombázzák az elmúlt időszak olyan eseményei, mint például a Cambridge Analytica botrány miatt, de az online gyűlöletkeltés és a hamis hírek témája se akar a feledés homályába merülni. S amikor már legalább úgy nézne ki, hogy habár nyakig ér a baj, de legalább nem hullámzik, akkor ismét jön valaki, hogy felkavarja a jajt, mondjuk teljesen jogosan. Konkértan ilyen volt a Re/Code-tól Kara Swisher, aki arról kérdezte a Code COnference eseményen megjelent Facebook vezetőket, hogy mégis hogy lehet az, hogy a Cambirdge Analytica botrány miatt senkit se rúgtak ki? Erre válaszul Sheryl Sandberg Facebook COO elmondta, hogy igenis rugtak ki embereket, habár azt nem mondta ki egyértelműen, hogy a botrány miatt, viszont azt megjegyezte, hogy senkivel sem akartak példát statuálni.

Ellenben Sandberg azt elismerte, hogy ő is és Mark Zuckerberg is felelős az elmúlt hónapok eseményei miatt. Túl későn avatkoztak be a választás kapcsán elszabadult hamis hírek végett – mondta Swishernek. „Úgy hiszem, hogy nem fordítottunk elég figyelmet a rosszra.” Sandberg azt is elismerte, hogy a sajnálkozás nem elég. „Azt mondjuk sajnáljuk, de nem a sajnálat a lényeg”- mondta. Ugyanakkor biztosított mindenkit, hogy minden fronton vállalják a felelősséget.

A Facebook megígérte, hogy átláthatóbbá válik politikáiban és tevékenységeiben. Sandberg azt is megjegyezte, hogy a Facebook nem hagyatkozhat mindig a mesterséges intelligenciára a tartalmak moderálásban, hanem igen is szükség van az emberi ellenőrzésre.

Amikor az egész emberiség ott van egy platformon, akkor azzal kapunk szépséget és csúnyaságot is –mondta Sandberg, majd azzal folytatta, hogy visszanézve azt kívánja, hogy bárcsak több lépést tettek volna az ügyben.

A következő kérdés az volt, hogy a Facebook monopóliumnak tekinthető-e, de ezt mind Sandberg, mind Mike Schroepfer Facebook CTO visszautasította. Schroepfer kifejtette, hogy rengeteg más üzenetküldő alkalmazás is létezik a Facebookén kívül, de például videómegosztásra is ott a YouTube, ami erre a feladatra alkalmasabb is- mondta. A kérdések és válaszok végén mindkét Facebook vezér ismételten elmondta, hogy eljött a felelősség ideje. A jövőben a törvényhozókkal együtt világszerte azon fognak dolgozni, hogy ezt a szabályozás is közvetítse, illetve tovább fogják fejleszteni a hírfolyamot, miközben nagyobb hangsúlyt fektetnek a barátokra és a családra.

A Schroepfer alapvetően azt mondta, hogy a Facebooknak felelősséget kell vállalnia platformjuk hatásaiért, és meg kell változtatnia a kultúráját is.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)