Jump to content

5 év börtönt kapott a 2014-es Yahoo támadásban érintett hacker

2018. 05. 31. 16:25

A 2014-es Yahoo ellen intézett támadás 500 millió felhasználót érintett. A hacker, akit felbéreltek a támadásra, azt állította a tárgyalásán, hogy nem tudta, hogy orosz kémeknek dolgozik.

Karim Baratov aka Karim Taloverov aka Karim Akehmet Tokbergenov töretlenül tagadta, hogy tudomása lett volna arról, hogy orosz kémeknek dolgozik. A pénzért bérelhető hacker elmondása szerint sosem érintkezett az ügyfeleivel, így fogalma sem volt róla, hogy kiknek dolgozik.  Az ő neve először akkor került elő, amikor két orosz állampolgárt vádolt meg a Yahoo a rendszerük feltörésével. A DOJ szerint ez a két egyén egyike adta ki a Yahoo adatait a hackernek, amit aztán az arra használt, hogy amerikai és orosz újságírok, hivatalnokok és pénzügyi intézmények alkalmazottjainak emailjeihez férjen hozzá.

Bartov adathalász technikákat használva szerezte meg célpontjai jelszóit, majd pénzért cserébe átadta azt az orosz kapcsolatainak. A hatóságok úgy vélik, hogy nagyjából 1,1 millió dollárt szerzett ezekből az ügyletekből, amikből egy házat és egy autót vásárolt. A bíróság elrendelte, hogy 2,25 millió dollárt fizessen bírságként, valamint ezen felül jóvátételt az áldozatoknak a nekik okozott kárért. Bartovot novemberben kilenc rendbeli bűncselekmény elővetése miatt találták bűnösnek, de saját bevallása szerint is legalább 80 email fiókot tört fel az orosz kontaktjainak javára. A hacker azt is elismerte, hogy 20-től 2017-es letartoztatásáig összesen 11 000 emailt tört fel. A 23 éves elkövető tavaly márciusi letartoztatása óta rácsok mögött él és ígéretet tett rá, hogy szabadulásakor jobb emberként folytatja életét.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)