Jump to content

Facebook és online közvetítés nélkül már a macskamentés se a régi

2018. 03. 30. 11:15

Könnyek, feszültség, cica és dráma egy arizonai kisvárosban. A Phoenixben dolgozó helyi tévések megtalálták az internetes hírek Szent Grálját, amit aztán nem voltak rest online közvetíteni közel két órán át.

A történet ott kezdődhetett, amikor egyszeri főhősünk, Gpsy a macska úgy határozott, hogy ideje közelebbről is megnézni a az égen cikázó madárkákat és ennek érdekében felhömpölygött a legközelebbi oszlopra. Habár a legtöbbünknek már a felfelé úttal meggyűlt volna a baja, hősünk egykettőre odafent találta magát, viszont lejönni, na azt már bezzeg nem tudott. Eddig ez egy klasszikus fán (vagy jelen esetben póznán) ragadt macska történetnek tűnik a dolog, amit néha itt-ott megírnak, hogy: itt volt a cica, leszedték, hurrá, happy end, mehet az Kedves Olvasó a következő hasábra. Akkor mégis hogyan lett Gpsy cica történetéből egy olyan macskamentős dráma, ami miatt több tizezer ember együtt nevetett, sírt és tombolt a Facebookon?

A recept olyan egyszerű, de mégis nagyszerű, hogy ez lehetne a közösségi médiahírek gyártásának tanpéldája. Végy egy három napja az oszlop tetején veszteglő macskát, lehetőleg minél cukibat. Adj hozzá a helyszínhez egy nagy kanál tévés stábot. Ízlés szerint fűszerezzük meg prioritásukat hangsúlyozó tűzoltókkal, drámai és aggódó kommentekkel, hirtelen jött önjelölt hősökkel, esetleg valami baljós aláfestő zenével, aztán süsük az egészet online másfél órán át, majd kapjuk ki gyors mielőtt még kész lenne, hogy had főjön kicsit a végén mindenki a saját levében. Bumm, már kész is a hisztérikus tömeg, aki egyként izgul a gépe elől a cicáért az oldalunkon.

Oké, tudván tudvalevő, hogy ha macska van a dologban, akkor az internet rá fog cuppanni. Az is érthető, hogy egy kisvárosban ritkán történik valami, hát haraptak a dologra a tévések. Még a bámészkodó emberek is érthetők, elvégre mióta az első mamut belesett a gödörbe a katasztrófaturizmus azóta virágzik. Azt is meglehet érteni, hogy a helyi tűzoltók nem kértek az egészből, elvégre ciki lenne, ha pont macskamentés közben égne le a fél város. Tegyük fel, hogy ez mind teljesen rendben van, ahogyan az is, hogy amikor valaki kitalálta, hogy ugorjon a cica bele egy vödörbe másfél méterről a magasban, akkor a kommentkedő tömeg úgy hördült fel a pitli láttán, mint a római Colosseum nézői az arénába engedett oroszlánokon. Ez mind okés. Csak egyet nem értünk: ha ez így mind korrekt és valós, akkor miért kellett három nap meg egy komplett tévés stáb, hogy valaki megszánja szegény Gpsy cicát?

Végül azért ez a történet is boldog befejezést kapott. Ugyan az online közvetítés pont a mentés kritikus pillanatában szakadt meg a nézők legnagyobb felháborodásra, aztán mégis előkerült később egy kép, amin egy helyi lakos mentette le a rémült cicát a magasból. Gpsy végül megúszta, de reméljük, hogy a világ többi magasban rekedt macskájának nem lesz szüksége egy tévés társaság stábjának és a fél internetnek a közbejárásra ahhoz, hogy valaki megmentse őket.

(Forrás: vice.com Kép forrása: vice.com)