Jump to content

Hívásnaplók és szöveges beszélgetések gyűjtése miatt perelik a Facebookot

2018. 03. 28. 14:55

Miután elterjedt a hír, hogy a Facebook Messenger és a Lite kikaparta magának a szöveges üzenetek előzményeit és a hívásnaplókat az Android készülékekről, néhányan úgy döntöttek, hogy keresetet nyújtanak be az ügyben.

Ugyan a közösségi háló igyekezett leszögezni, hogy semmit se titokban vagy jóváhagyás nélkül tett, sokan sértve érzik magukat, köztük három felhasználó, aki már kész is, hogy perre vigye a dolgot. Habár a perhez még csak hárman csatlakoztak, a keresetet benyújtó felhasználók bíznak abban, hogy csoportos keresetként folytatódhat a történet. A Messenger és a Lite csak az Android gyenge jogosultsági rendszerének köszönhetően férhetett hozzá ezekhez az adatokhoz és elvileg csak azoktól a felhasználóktól gyűjtöttek véletlenszerűen adatokat, akik ehhez hozzáférést adtak az alkalmazásnak. Ez a magyarázat a pert indító felhasználók szerint nem áll meg, s azzal vádolják a közösségi oldalt, hogy megsértették magánéletük.

A Reuters szerint az észak-kaliforniai szövetségi bíróságnál benyújtott per csoportos kereseti státuszra vár. Természetesen majd a bíró fogja eldönteni, hogy elég embert érintett-e az ügy ahhoz, hogy a csoportos kereset válhasson belőle. A Facebook magyarázata szerint sose adták el ezeket az adatokat vagy néztek bele az emberek üzeneteibe. Hogy ez elég lesz-e vagy végül a bíróságon is bizonyítaniuk kell, az hamarosan kiderül.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)