Jump to content

Az Egyesült Királyság kieshet a Brexit miatt az EU GPS szatellit programjából

2018. 03. 28. 18:25

Európának nagy tervei vannak a Galileo szatellit programjával. Nagy tervei, amikből jól kitervezik zárni Angliát Brexitestül, mindenestül. Mondani se kell, a britek nem örülnek a hírnek.

Európa nem örült a Brexitnek, ennek pedig tudni lehetett, hogy lesznek negatív követkeményei. Ilyen az a hír is, amire bár valószínűleg számítottak, de mégse örülhetnek a britek: Európa többé nem tekinti őket a Galileo program részének, így a brit cégek kikerülnek a projektekből, illetve az Egyesült Királyság katonaságának rendszerekhez való hozzáférését is megvonják.

A hírt egy hivatalos levélben közölték az angol kormánnyal, habár nem igazán érhetett ez senkit meglepetésként, lévén 2019. március 29-től az Egyesült Királyság többé nem lesz az EU része, így a projektben való részvételük megengedhetetlen biztonsági kockázatot jelentene.

Az EU úgy döntött, hogy a Galileo rendszereit támogató és ellenőrző telepét Angliából Spanyolországba helyezi át. A brit védelmi miniszter, Gavi Williamson a BBC szerint roppant dühös az EU döntése miatt, habár nehéz elképzelni, hogy ne számíthattak volna erre már jóval korábban. Kérdés, hogy a brit kormány ennyiben hagyja-e a dolgot vagy tárgyalásokat kezdeményez az EU-val az ügyben, esetleg beindítják a saját GPS szatellit rendszerüket a jövőben? Utóbbi se teljesen elképzelhetetlen.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)