Jump to content

A Streaming-szolgáltatóknak 44%-os emelést kell adniuk a dalszerzőknek

2018. 01. 30. 07:44

A dalszerzők egy nagyobbacska győzelmet könyvelhettek el a napokban. Ugyan nem teljesen kapták meg, amit szerettek volna, de egy jó kezdetnek mindenképpen betudhatók a mostani eredmények.

Az US Copyright Royalty Board döntést hozott a dalszerzői díjazások emelkedéséről, amelynek köszönhetően a dalszerzők 43,8%-al megemelt fizetést könyvelhetnek majd el a következő 5 évben, ráadásul nem is kell majd plusz köröket futniuk, hogy kitalálják mennyi a részesedésük mert vagy a bevétel százalékát kapják, vagy a teljes tartalom költségeit, amelyik jobban fizet.

Ez egyébként nem pont az, amit a szerzők szerettek volna. Ők azt szerették volna, hogy annak függvényében fizessék ki őket, hogy hányszor adják le az alkotásaikat, amivel direkt részesedésük lett volna a számok sikeréből.

Nincs rá garancia, hogy a mostani megállapodással beérnék majd a szerzők. Az zenészek gyakran panaszkodnak, hogy alacsony díjakat kapnak a streaming-szolgáltatókkal kötött szerződések után. Az is kérdéses, hogy a szolgáltatók, hogyan kezelik majd a mostani emelést, de remélhetőleg nem az előfizetések havidíjának drasztikus megemelésével.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)